ПЛАНИНСКИТЕ СПОРТОВЕ СА ПРЕКРАСЕН РЕСТАРТ ОТ ЕЖЕДНЕВИЕТО

05/09/2023

Интервю с Димо ХРИСТОВ, председател на Туристическо дружество "Боерица", по повод изкачването на първенеца на Татрите - връх Герлаховски щит (2654 м).

 

- Г-н Христов, какво бихте разказали за приключилата експедиция „Високи Татри 2023”?

- Експедиция „Високи Татри 2023” е част от Календарния план на ТД „Боерица” – Владая. Осемчленен екип от SOS Спортен клуб към ТД „Боерица” изпълни начертания план за изкачване на първенеца на Полша – връх Риси и на най-високата точка на Татрите – Герлаховски щит.

- Какви дейности осъществява SOS Спортен клуб?

- SOS в заглавието му означава Spirit of outdoor sports – в духа на спортовете на открито. Идеята е според сезона и възможностите в планините да практикуваме и съчетаваме различни видове спортове – ски туринги, планинско колоездене, малко с алпинизъм и катерене, ориентиране и други спортове на открито.

- Как избирате участниците в подобни експедиции и имаше ли включване на чуждестранни планинари в събитието?

- В дружеството ни имаме високи критерии за подбор, когато се обявява някаква цел, каквато бе тази експедиция. Хората трябва да са подготвени физически и технически. Проведохме подготвителни лагери, съобразени със спецификата на терена и планината Татри, както и специални обучения с Тихомир Димитров – IFMGA сертифициран планински водач. Групата бе добре селектирана и подготвена и се справихме чудесно по време на експедицията. Най-високата точка на Татрите - Герлаховски щит се изкачва по алпийски способи със съответно оборудване и екипировка – въжета, седалки, каски и др. Благодарение на БТС, който е член на EUMA, изпратихме писмо до административния орган на Словакия за разрешение на това изкачване. За целта доказахме предишен опит с изкачвания на Монблан, Монте роза траверс, Гросглокнер, Триглав, върхове в Албански планини, Карпати и др. Освен това всички изкачвания на Герлаховски щит стават с местни планински гидове от района на Татрите. Половината от хората в групата са или планински водачи, или кандидат-планински водачи. Друг важен документ за разрешение е да си член на Международната федерация по катерене, в случая – член на Българска федерация по катерене и алпинизъм (БФКА).

Нашата експедиция бе клубно начинание с некомерсиален характер. По трасето бяхме разделени на четири свръзки по двама души (единият водач с повече опит). Бяхме изцяло подсигурени с медицински осигуровки, планински застраховки и пр. Всяка година нашето дружество провежда обучение по първа долекарска помощ, в която участваха всички от експедицията.

- Какви трудности преодоляхте при минаване по маршрутите? Какво бе експедицията за вас – хоби, адреналин или нещо друго?

- Експедиция в рамките на 7-8 дни изисква няколко важни аспекта, за да се случи успешно. Първото е да се събере сплотен и добър екип – хората да са една енергийна вълна, защото психологическият фактор в сурови планински условия е много важен. Второто нещо е да се състави добър организационен план – кога ще се спи, кога ще се атакуват върховете, резервен план при лошо време, логистика, транспорт, изхранване, непредвидени обстоятелства; правилно съставен бюджет, културна програма в съответната страна. Отговорностите разпределихме между нас така, че никой да не е пренатоварен (логистика, места за настаняване, маршрути, сдобиване с документи и пр.). Имахме и късмет с времето. Ние сме добре сработен екип, познаваме се отдавна и при критични ситуации взимахме решенията колективно.

- А по отношение на финансирането?

- Финансирането на проявата бе изцяло собствено, нямахме спонсори. Ползвахме инвентар на дружеството.

- В колко такива експедиции си участвал и какво са те за теб – хоби, предизвикателство или друго?

- За мен това е седма експедиция и не е само хоби, а преди всичко начин поне веднъж в годината да се освободя психически и да забравя за проблемите в ежедневието – работа, натовареност и т.н. Може да се каже, един вид рестарт за цяла година напред. Планината е прекрасен отдушник на натовареността в ежедневието и действа здравословно. Експедициите са нещо различно, защото те са и изпитание на духа и физиката като цяло (лишения, известно напрежение) и изискват волеви качества за преодоляване на трудности. Пример - изкълчих глезен при подготовката за изкачване на връх Риси и не успях да го кача, три дни почти не можех да ходя, събрах се и в един ден направих ударно изкачване на Герлаховски щит, провокативен по отношение на трудни участъци.

- Какво изпита при достигането на Герлаховски щит?

- Удовлетворение, кураж, самочувствие... Аз съм от хората, които обичат да си поставят и преследват цели. Когато има трудности ми става още по-интересно и повече се старая да постигам целите.

- Към казаното дотук бих добавил, че имаме още да догонваме словаци и поляци по отношение на хижната и туристическата инфраструктура и цялостната концепция за организация и развитие на туризма. Трябват воля и желание да ползваме техните добри практики. Има и неща, които те са заимствали от нас – например правилата за маркировка на маршрутите.

- Кои са предстоящите прояви на ТД „Боерица” – Владая?

- В близък план предстоят семинари с Любомир Ботушаров по безопасност на придвижване и начини на пребиваване в планината с планински велосипед; детски лагер на хижа „Бунтовна” (заедно с родителите) и най-голямото планинско отборно състезание „По стъпките на Алеко с приятел” на 30 септември тази година. Участваме в изграждането на туристическа инфраструктура - маркиране на туристически пътеки, две от тях в сътрудничество с ПП „Витоша”, в Люлин планина, довършваме велотрасето „Пумба” над хижа „Бонсови поляни”.

- Какво могат да научат планинските колоездачи в планираните семинари?

- Важните фактори са няколко – те ще се водят от опитния Любомир Ботушаров - едно от лицата на маунтинбайка в България. Другото е, че всичко, което правим в планината, трябва да е споделено с приятели и близки, особено при практикуване на екстремни спортове. Добре е хората в групите да са еднакво подготвени, особено при дълги преходи или екстремни маршрути. Имат значение също ориентацията, планът, подготовката, техническата изправност на велосипеда и не на последно място да споделиш преживяното с приятел.

Следете страницата на ТД "Боерица", за да научите кога ще се състои презентацията от Експедиция „Високи Татри 2023”:

https://www.facebook.com/TDBoerica

Btsbg.org © 2024 All rights reserved