Подкрепа в международния конкурс "Европейско дърво 2018". България е представена в конкурса от Секвоите в местността Ючбунар при с. Богослов, област Кюстендил

02/02/2018

              Скъпи приятели, колеги и туристи,

 

Сдружение „Български туристически съюз“ подкрепя  ТД „Осогово“ – гр. Кюстендил в международния конкурс "Европейско дърво 2018". Моля, запознайте се с регламента и начините за гласуване.

 Призоваваме ви да подкрепите България с гласуване  за Секвоите в местността Ючбунар при с. Богослов, област Кюстендил номиниращ  Туристическо дружество “Осогово”, 2500 Кюстендил, ул.“Цар Михаил” №5, тел.: 0882 966 426, e-mail: td_osogovo [bts] org [hop] abv [bts] bg

 

От 1 до 28 февруари 2018 започва гласуването в международния конкурс "Европейско дърво 2018".

България е представена в конкурса „Европейско дърво 2018“ от

Секвоите в местността Ючбунар при с. Богослов, област Кюстендил

                                  

  ЗА ДА ГЛАСУВАТЕ:

 

  1. Изпишете в интернет:

- „Европейско дърво 2018“ или

- посетете адрес www.treeoftheyear.org/Bulgaria

      2.  Изберете „Секвоите от Ючбунар” България и още едно дърво по Ваш избор /дърво с най-малък брой гласове към момента на гласуването ви/. По регламент всеки гласуващ трябва да даде своя глас за две дървета

  1. На електронната си поща ще получите линк, който трябва да последвате. Едва тогава гласът Ви ще бъде отчетен. Връзката е валидна само 7 дни!

       Моля, предайте тази информация на всичкити си членове на дружествата, приятели, колеги от България и Чужбина.

       Ние Ви предлагаме да гласувате, а след това посетите секвоите!!!

 

Благодаря на всеки, който ни подкрепи!!!

 

За контакти: тел.0882 966 426 - Силвия Михова – секретар ТД „Осогово“ гр. Кюстендил,  e-mail: td_osogovo [bts] org [hop] abv [bts] bg

 

 

Зорница Радонова                                                                              

Изпълнителен секретар

на Български туристически съюз

 

Вид: Секвоя гигантеа
Възраст: 130 г.
Местонахождение: Осоговска планина, м-т „Ючбунар”, с. Богослов, обл. Кюстендил
Номиниращ: Туристическо дружество „Осогово”, гр. Кюстендил
Снимки: Наталия Каменова, Даниела Катодия, Силвия Михова

Прегърни най-величественият жив организъм на планетата и се зареди с енергия!
Казват, че като прегърнеш дърво, се зареждаш с енергия. Можеш да прегърнеш следващото дърво, което ти се изпречи на пътя. Или да си избереш някое наистина специално. Чудесна възможност това да се направи е горичката с гигантски секвои край село Богослов, само на 6 км от град Кюстендил.
Ние, любителите на природата от туристическо дружество „Осогово“, гр. Кюстендил, тази година номинирахме секвоите в местността Ючбунар при с. Богослов в конкурса Дърво с корен 2017. Трите секвоите са на около 130 г., а височината им е над 30 м. Обиколката на ствола на най-голямото е 9 м, другото е 8,20 м, а средното, което е притиснато от двамата си братя, е 3,90 м. Общата им обиколка е 21,10 м. Около тях са се размножили още 100 по-млади секвои. Те са обявени за природна забележителност през 1989 г. Това е единствената в България гора от секвои и се предполага, че трите вековни дървета са най-старите и най-високите от вида в България! Уникалното и неповторимо е, че само тези секвои могат да се размножават. Семената са жизнеспособни и от тях се получават нови фиданки.
Трите секвои в местността Ючбунар, до село Богослов, са засадени от лесовъда Йордан Митрев, след като негов приятел моряк ги донесъл от Северна Америка.

Дърветата са изключително интересни и атрактивни. Посетители от цялата ни страна идват да ги видят отблизо, да се докоснат и да се снимат с тях. Секвоите съществуват още от времето на динозаврите и на практика са вечни, като дори могат да се самолекуват.. Известен факт е, че секвоята е най-големият растителен вид на планетата и в световен мащаб е застрашен вид. Нарича се още калифорнийски бор, а нейната родина е планината Сиера Невада в щата Калифорния, Северна Америка. Названието на дървото е свързано с името на индианския вожд Секвоя от племето чероки, създател на червенокожата азбука.
Преди около 20 млн. години гигантските секвои изчезват от Европа. И въпреки че според учени дървото не вирее в Азия, Африка и Европа, у нас единични екземпляри има на доста места.
Отделни дървета от вида са засадени на различни места, предимно в Южна България, от началото на XX в. – в района на София (Борисова градина, Бояна, Герман, Княжево, Владая, Банкя, Враня), Своге, Берковица, Пирдоп, Костенец, Кричим, Стара Загора. Секвоя гигантея расте в двора на Боянската църква, където през 1907 г. е засадена лично от цар Фердинанд.
Наблядавали сме хора, който за първи път идват при секвоите на Ючбунар. Виждайки ги, всеки затъява дъх. Вкусили от енергията на секвоите, докоснати от тяхната магия, те не могат да се откъснат дълго от тях и си обещават: „Ще дойдем отново и отново тук!”.

Btsbg.org © 2023 All rights reserved