Поход до връх Средногорец Родопската шипка 22.10.2022 година

20/07/2022

Поход до връх Средногорец

Родопската шипка

22.10.2022 година

 

По повод 110 годишнината от освобождението на Родопите, която ще се навърши на 21-ви октомври тази година, Туристическо дружество "Крепостта - Могилица" организира поход до връх Средногорец, село Полковник Серафимово. 

Върхът носи името на 21-ви средногорски полк предвождан от полковник Владимир Серафимов. Там през есента на 1912 година освободителите на Родопите правят своята последна и успешна атака срещу турските нашественици.

Днес на това място, напоено с кръв и патриотизъм се издига параклис и костница, която става вечният дом на 81 войници, намерили смъртта си на бойното поле. Смърт, която дава живот и свобода на Родопите.

 

Преходът ще се проведе като от  село Смилян по горските пътеки се отправим към село Аламидере, което години след сражението е прекръстено на Полковник Серафимово. Вървейки през поляните и горите, по които някога са се водили сраженията неусетно ще достигнем до селото.

От там ще се отправим на североизток, за да изкачим върха, на който ще почетем паметта на всички загинали в боевете за освобождението на Родопите.

 

Времетраене на прехода: 6 часа

Денивелация: +332m

Трудност: средна

 

Какво е необходимо за прехода!?

Туристически обувки

Вода

Храна – сухи пакети, енергийни барчета, ядки, сушени плодoве 

Подходящи дрехи за есенен сезон

Дръждобран

Дата: 22.10.2022година

Час: 9:30 

Сборен пункт: село Смилян – пред музея на Смилянския фасул

Цена: 20лв на човек

Събраната сума ще бъде дарена на семейство Лалови от село Горна Арда, чиито по-голям син е в кома след инцидент и имат нужда от финансова подкрепа. По желание може да дарите и допълнителна сума за каузата.
 

По времето на цялото събитие вие ще бъдете съпровождани от планински водачи на Туристическо дружество “Крепостта – Могилица” - 0878588492 Председател

https://krepostta-mogilitsa.com 

Btsbg.org © 2024 All rights reserved