Поход срещу диабета по вода, въздух и суша

01/04/2019

           

Поход срещу диабета започна от Видин на 30 март. Целта на инициативата е да насочи вниманието към заболяването при децата и да събере средства за сензори и трансмитери за контрол на кръвната захар, които ще бъдат предоставени на малките пациенти с диабет тип 1. Организатор е Лайънс клуб - Видин, а техни партньори са БТС и други неправителствени организации, Община Видин и български и румънски общини, през чиято територия ще премине походът. 

            На откриването присъстваха: г-н Венци Пасков – зам.-кмет на община Видин, Зорница Радонова – изпълнителен секретар на БТС, и Лъчезар Лазаров – експерт в БТС, кметове на общини и неправителствени организации.

            Съорганизатор на проявата е ТД „Бонония” - Видин. По време на похода взеха участие ТД „Кайлъшка долина” - Плевен, СТД „Академик” - Свищов, ТД „Приста” -  Русе, и СТПД „Академик” - Русе.

            Мащабната инициатива е в подкрепа на децата с диабет тип 1 и се провежда от 30 март до 6 април. Този поход е национален и се осъществява по суша, въздух и вода. Маршрутът минава по течението на река Дунав, от Видин до Силистра и се връща през територията и акваторията на Румъния.

            Походът е с дължина 1700 километра по въздух, суша и вода. Той се провежда в България по два маршрута - Дунавски и Дълъг. Първият следва пътя на велоприключението Дунав Ултра

            В градовете Видин, Козлодуй, Свищов, Русе и румънските Гюргево, Турну Мъгуреле, Бекет се организираха вечерни концерти с местни и национални изпълнители, които участваха безвъзмездно. По време на концертите се проведоха безплатни тестове за диабет и се раздаваха информационни материали. Благотворителна мобилна кухня предостави топла скара и напитки. Във всеки един от градовете се организира диабетен патрул, който включва посрещане на участниците в похода, присъединяване на нови такива, провеждане на тестове.

            Списъци на нуждаещите се вече се изготвят от регионалните здравни центрове за деца с диабет, каза Герго Гергов от клуба.

            "Обръщам се към нашите сънародници. Това е първият по рода си поход, но той не е политически акт, не е и протест. Той е породен от добра, чиста и неприкосновена цел. Трябва да спестим над 2000 убождания на невинните детски пръстчета. Децата имат нужда от шанс за здраве. Чрез дарения можем да станем фактор за отлично бъдеще на тези деца. Кой не би искал да спести мъката и болката на тези дечица? Проектът ни е обречен на успех. Нашата мотивация е да застанем до всички деца и техните семейства. Докарайте каяк, велосипед или мотор, присъединете се към нас. Бъдете рицари и дарете със смс с текст DMS DIABET на 17 777. Цената му е символична - 1 лев. Ние работим с всички експерти, които са завеждащи отделение към най-добрите детски диабетни центрове. Тези доценти и професори сами по себе си управляват набор от пациенти, които са нашата целева група. Няма все още в България общ регистър на болните деца с диагноза "диабет". Получаваме постоянно информация от София, Варна и Пловдив. Така е организирана държавата, това са детските центрове, които обслужват територията на цялата страна. В момента, в който походът се прибере, ще бъде направена комисия, която ще изготви критериите, по силата на които ще раздадем тези сензори."

 

Btsbg.org © 2023 All rights reserved