ПОМНИМ И ПАЗИМ ИДЕАЛИТЕ НА ЩАСТЛИВЕЦА

13/01/2023

ПОМНИМ И ПАЗИМ ИДЕАЛИТЕ НА ЩАСТЛИВЕЦА

           

            160-та годишнина от рождението на писателя и общественик Алеко Константинов – патрон на БТС, бе отбелязана в деня на раждането му – 13 януари (нов стил) с тържество и поднасяне на цветя на бюст-паметника на Щастливеца в Борисовата градина в София. Присъстваха десетки туристи, туристически деятели, а от БТС - председателят Венцислав Венев, изпълнителният секретар Лъчезар Лазаров, членове на Управителния съвет и служители от централата на съюза.

            Събитието започна с изпълнение на химна на БТС „Балкани, вдигайте се в небесата” от хористи от два популярни туристически хора - „Планинарска песен” и „Планинарска песен – Филип Аврамов”.

            В словото си пред множеството председателят на БТС Венцислав Венев каза:

„Алеко Константинов е личност със сериозен принос в българската история и обществения живот на страната. Той е изключителен писател, общественик, сатирик и невероятно земен човек. Полага основите на организираното туристическо движение в България – едва ли си е представял, че през далечната 1895 г. на Черни връх ще напише история с имената на основоположниците на българския туризъм, сред които е и това на великия Иван Вазов.

            Нашата цел - на всички туристи в България, е не само да правим туризъм, но и да възпитаваме подрастващите поколения да опознават, обичат и пазят нашата природа и планини, да бъдат родолюбци. Улисани в задачите на забързаното ежедневие, често пропускаме нещо много важно – да виждаме, чувстваме и да се радваме на родната природа. Ето какво наскоро ми каза по този повод едно младо момиче: „Аз искам да нарисувам залезите, изгревите, синьото небе, нощем обсипано със звезди, цветовете, усещанията, палатката, тропота на бягащи в далечината диви коне, сутрешната роса, студа, могъществото и силата на планината, чувството, което човек изпитва сред природата, за това колко е малък пред нея. Колко различна и красива е през зимата и през пролетта! С багрите на дърветата и ледените островърхи върхове!”

            Заради всичко това Алеко основа организираното туристическо движение. България е малка, но много красива държава. Затова трябва да я пазим, да следваме идеалите на Щастливеца и да честваме свързаните с него празници. Защото сме част от едно родолюбиво движение, което е изключително важно за нас и за България.

            Честит празник и бъдете здрави!”

            За празничното настроение допринесоха прекрасните изпълнения на любими туристически песни от хоровете „Планинарска песен” и „Планинарска песен – Филип Аврамов”, на които припяваха и много туристи от публиката.

Btsbg.org © 2023 All rights reserved