ПОМОГНЕТЕ НА ХИЖА „МУРГАШ”

27/10/2020

ПОМОГНЕТЕ НА ХИЖА „МУРГАШ”

 

Хижа „Мургаш” /”Орлово гнездо”/ се намира югозападно от връх Мургаш сред хубава букова гора на 1490 м н.в. Строежът на хижа ”Мургаш” е започнал през 1936 година, а през 1946 година е била ремонтирана и преустроена. През 1957 година е била предадена за стопанисване на Туристическо дружество „Еделвайс” - София. Следват ново преустройство и доизграждане. По време на промените, настъпили в страната ни след 1989 година, хижата сменя собственика си и става притежание на Туристическо дружество „Кремиковци”. В бурните години на прехода стопанисването и става трудоемко и тя започва да запада. Съдбата обаче решава да даде шанс за нов живот на хижата. Членовете на планинарския клуб „Тодор Пътов”- Кремиковци, решават да я съживят. Доброволни парични дарения, материали, инвентар, обзавеждане, ремонти, преустройства и разбира се, човешки труд на десетки членове на дружеството започват постепенно да променят облика на хижата.

 

Във времена, когато се рушаха почивни бази, хижи, заслони хижа „Мургаш” успя да оцелее и сега се въздига като птицата Феникс.

 

Напук на безверието, апатията и незаинтересоваността, обхванали обществото ни и залинелия планински туризъм, кремиковчани спасиха този дом в планината. Всеки участва с каквото може: одеяла, посуда, обзавеждане, пари и всякакви други дарения. Ние, кремиковските туристи, обичаме тази хижа и не искаме тя да остане само един фотографски спомен в руини и запустялост.

 

Ще се борим за нея. Ще я възстановим, за да бъде пак част от традиционния маршрут Ком - Емине. Без тази хижа и едноименния връх преходът не е същия.

 

Помогнете ни да направим „Мургаш” чудесно място за почивка и общуване със стария Балкан!

Помогнете ни нашите деца, заобиколени от панелните сгради на големия град, да започнат опознаването на българските планини и чудесната ни природа именно оттук!

Помогнете на София да преоткрие своя връх и своята хижа!

Помогнете ни никой да не заобикаля този връх и тази хижа в дългия преход от Ком до Черно море!

 

Помогнете ни, приятели, от цялата страна!

Чака ни още много труд, спомоществувателство, отдаденост, вяра, търпение и постоянство. И тогава хижата ще ни се отблагодари.

 

Валентин Янев – член на Управителния съвет на Планинарския клуб към ТД „Кремиковци“

 

ТД „Кремиковци” откри дарителски фонд "За хижа Мургаш"
Сумите може да се даряват в брой или по банков път.

Дарителска сметка в лева
BG25 UBBS 8888 1000 2507 55
, БАНКА ОББ
Титуляр на сметката - Евгений Димитров Димитров /член на Планинарския клуб и банков експерт към ОББ/.
Основание - За хижа „Мургаш”

Btsbg.org © 2021 All rights reserved