ПРЕКЛАНЯМЕ СЕ ПРЕД ДЕЛОТО НА АПОСТОЛА

18/02/2022

 

На 18 и 19 февруари прекланяме глава за 149-и път пред лика на Левски. Тази година се навършват точно толкова - 149 години от обесването на Апостола на свободата - гениалният организатор, политик и идеолог на българската национална революция. велик народен водач. В условията на робски страх и униние, той успява да създаде мощна народна организация. Велик е и със своите идеи за бъдещия свят – за народното равноправие и човешката свобода.

В днешния петъчен ден (18 февруари) още от рано сутринта учители и родители заведоха най-малките да оставят цвете пред паметника на Васил Левски в центъра на София. Там вече има купчина от букети. Очаква се до края на деня тя да стане още по-голяма.

В утрешния ден (19 февруари) пък ще бъдат официалните чествания и отдаване на почит пред великото дело на Дякона. Тогава много политици, представители от различни институции и граждани ще оставят цвете и ще преклонят глава пред бюста на Васил Левски в много градове в цялата страна.

Всеки посетител на Националния военноисторически музей в столицата, с помощта на музеен експерт, ще има възможността да се запознае отблизо и да научи историята на малкото запазени вещи на Васил Левски.

Освен това в Ловеч, Разград, Пловдив, Добрич, Плевен и още много други градове в страната ще има специални чествания и в двата дни. 

Btsbg.org © 2023 All rights reserved