Простихме се с акад. Стефан Воденичаров

11/06/2020

Академик Стефан Воденичаров си отиде на 75-годишна възраст на 08 юни 2020 г.

 За да се сбогуват с акад. Стефан Воденичаров присъстваха стотици хора на поклонението състоящо се от 11,00 ч в Големия салон на Българската академия на науките.

Той бе председател на БАН в периода 2012 – 2016 г., министър на образованието и науката (2013 г.), директор на Института по металознание, съоръжения и технологии с Център по хидро- и аеродинамика към БАН (2007 – 2012 г.), председател на Общото събрание на БАН (2008 – 2012 г.)., член на УС на БТС от 2019 г.

 Участвал е в реализацията на многобройни значими проекти и благотворителни каузи, свързани с българския туризъм и в подкрепа на Сдружение „Български туристически съюз“. Като член на УС на БТС акад. Воденичаров бе инициатор и партньор на Българския туристически съюз в работата по разработване на иновационните политики в развитието на съвременния български туризъм. Неговото последно участие беше свързано с подготовка на Закона за изменение и допълнение на закона за туризма и обединение на туристическия бранш в България.

Акад. Воденичаров е участвал в редица експертни органи в България и чужбина, през годините е получил голям брой отличия и награди сред които Орден „Стара планина“ – най-високото държавно отличие; Почетен медал на Министерство на отбраната „Свети Георги“ – I степен с мечове за заслуги към отбраната на Страната; Почетен знак „Марин Дринов” за значителни заслуги към БАН; Свидетелство за записване в Златната книга на изобретателите на Патентното ведомство; Кръст на Главен офицер на суверенния орден на Малта; Член на Македонската академия на науките и изкуствата; Почетен гражданин на София; „Доктор Хонорис Кауза” на Технически университет – Варна; Почетно звание „Следовник на народните будители“ от Съюза на народните читалища; Почетен знак за лидерски принос в духовността от Институт по теория и практика на лидерството „Стефан Стамболов“; Голямата награда на Българска Стопанска Камара за постигнати резултати и много други награди.

Поклон пред светлата му памет!

Сдружение „Български туристически съюз“ изказва искрени съболезнования към семейството и близките на Стефан Воденичаров!

Btsbg.org © 2021 All rights reserved