Рекорден брой състезатели се бориха за купа „Сърнена гора”

26/02/2021

Рекорден брой състезатели се бориха за купа „Сърнена гора”

За 12-та поредна година през февруари (20.02.2021 г.) се проведе традиционното алпийско ски-рали за купа „СЪРНЕНА ГОРА”. За първи път тази година то беше в подножието на връх Белмекен в Рила, една необикновено красива и предпочитана от спортистите и туристите местност. Досега  всички алпийски ски-ралита за този приз се провеждаха в района на Седемте рилски езера. Организатор на ралито е Клубът по ски-туризъм към ТД “Сърнена гора”, гр. Стара Загора. За доброто протичане на състезанието допринесоха председателят на клуба и един от най-добрите наши алпинисти, заслужилият майстор на спорта Костас Канидис, секретарят на дружеството Иванка Петкова и други активисти на дружеството.

В надпреварата участваха рекорден брой състезатели – 50. Главният съдия на състезанието Момчил Димитров от ТД „Сърнена гора” разказа за вестник „Ехо”: „За първа година в ралито има три групи участници: в А-група отборно участваха по двама състезатели в свръзка - общо 14 свръзки, в Б-група – 19 индивидуални участника и за първи път имахме С група за деца с 3-ма участника. Трасето на всяка група бе различно по трудност, като съответно за А група (най-дългото и сложно трасе) бе с денивелация +/– 1400 м., дължина 16 км и с четири по-значими изкачвания и съответно четири спускания; в Б-група – изкачванията и слизанията бяха с едно по-малко, с дължина 12 км и денивелация +/– 1000 м и С-група за деца – трасе с дължина 7 км и денивелация +/– 500 м. Имаме и други идеи относно трасетата, но не можахме да осъществим заради лошото време, това ще направим в следващи състезания. Целта е да се натрупва преодоляване на все по-голяма денивелация, което изисква от участниците не само добра физическа подготовка , но и добра екипировка. Най-важна за такова състезание е сигурността, затова в група А състезателите са в свръзка по двама, за да могат при необходимост да се свързват с въже и единият да помага на другия, а и в надпреварата се отчита времето, постигнато от втория състезател. Изискванията относно тяхната подготовка и екипировка са посочени в Правилник, с който те са предварително запознати. За наша радост през последните години се засилва интересът на хората към посещения в планините, карането на ски и ползването на т.нар. предпазни колани, които не позволяват ските да се приплъзват назад. Това повишава рисковете, но и увеличава броя на хората, които по-активно се занимават със спорт”, допълни Момчил Димитров.

КЛАСИРАНЕ

В група А шампионската купа „Сърнена гора” взеха Кирил Николов – Дизела и Георги Радев с време 1:46:54 ч. На второ място се класираха Никола Калистрин и Иван Геров от СК „АлПиринСки”, Банско, с време 1:47:47 ч., трети са Катерина Осичкина и Петър Иванов от СК „АлПиринСки”, Банско, които изминаха трасето за 1:57:20 ч.

В група Б победител стана състезател на клуба по ски-туризъм към ТД “Сърнена гора” – Стефан Вътев, с време 1:50:16 ч. С 10 секунди разлика след него финишира Милен Захариев за 1:50:25 ч., бронзовия медал взе Пламен Балджиев (1:55:54 ч.). В група Б участва и 11-годишният Борис Тодоров, който измина маршрута за 2:31:01 ч.

В детската група C победител стана деветгодишният Боримир Иванов с време 2:34:19 ч. След него се нареди старозагорецът Калоян Толев, трета бе Ивелина Славова.

Въпреки неблагоприятните климатични условия, състезанието премина при добра организация,спазени бяха необходимите мерки за безопасност по трасето, както и противоепидемичните мерки.

Всички участници в надпреварата получиха медали и предметни награди.

Носителите на купа „Сърнена гора” за 2021 година Кирил Николов -Дизела и Георги Радев бяха любезни да отговорят на въпроси на вестник „Ехо“:

Кирил Николов - Дизела е на 38 години, живее в София:

Професия или хоби е спортът за Вас?

От година и половина работя като спортен маркетинг мениджър, но продължавам активно да спортувам . Преди няколко години открих ски-алпинизма благодарение на Георги, с който днес бяхме партньори, от него за кратко време научих много нови неща.

Кой е Вашият спорт?  Известно е, че по принцип се занимавам с планинско бягане. Но ски-алпинизмът е чудесен алтернативен спорт за поддържане на активна форма през зимата. Вече 20 години спортувам активно и все по-трудно намирам мотивация за тренировки през зимата. След като открих този спорт вече с нетърпение очаквам дните, в които ще тренираме. При бягането по сняг и заледени терени често се случват травми и контузии, затова и много бегачи в Европа практикуват ски-алпинизъм през зимата.

Какво Ви дава спортът?

Все още има неоткрити или незапълнени пространства в спорта. Заради това, освен участие за удоволствие, имаме и чисто спортна амбиция и се радвам, че днес успяхме да победим втория класирал се отбор, сочен предварително за фаворит.

Какви са отзивите Ви за това състезание, беше ли силна конкуренцията? – Беше интересно, защото на Белмекен за първи път се организира състезание. Местността има потенциал за по-предизвикателни маршрути в истинския смисъл на ски-алпинизма. Въпреки конкуренцията спечелихме, защото днес ние бяхме по-добрите.

Георги Радев – 34 години , занимава се с времеизмерване с Чип- система при състезания.

Какво Ви дава спортът? Ски-спортът досега е заемал голяма част от съзнателния ми живот, това е моят спорт и смятам и занапред  да се занимавам с това.

Какви са отзивите Ви за това състезание, беше ли силна конкуренцията? Състезанието бе много добре организирано,  маршрутите – добре  маркирани, очевидно има и възможности за по-сложни маршрути в бъдеще. Конкуренцията беше силна, но ние вярвахме, че при добро стечение на обстоятелствата ще спечелим, така и стана.

  „Ехо”

Btsbg.org © 2021 All rights reserved