РЪКОВОДСТВОТО НА БТС СЕ СРЕЩНА С АКТИВА НА ТУРИСТИЧЕСКИТЕ ДРУЖЕСТВА

29/09/2020

РЪКОВОДСТВОТО НА БТС СЕ СРЕЩНА

С АКТИВА НА ТУРИСТИЧЕСКИТЕ ДРУЖЕСТВА

 

 

От години ръководството на БТС се среща с актива на туристическите дружества. Тазгодишните семинари се проведоха на 12 и на 19 септември в Учебен център „Момина крепост” във Велико Търново. Председателят доц. д-р Венци Росманов, изпълнителният секретар доц. Румен Драганов и експерти от Централата на БТС заедно с председатели и секретари на туристически дружества, членове на Сдружението ообсъдиха редица проблеми, споделиха идеи и добър опит и дискутираха по следния Дневен ред:

  1. Информация за цели и задачи на БТС като организация за спортно-туристическа дейност.
  2. Споделяне на добри практики за възстановяване на Юношеския туристически съюз.
  3. Създаване на кооперативи за спортно-туристическа дейност.
  4. Споделяне на опит от туристическите дружества за организиране на мероприятия по спортно-туристическа дейност за спортен календар.

 

Председателят на БТС доц. д-р Венци Росманов започна експозето си с три ключови въпроса „Какво е БТС за всички нас? Какво му е състоянието? Какво искаме да направим, за да съществува Сдружението? Той информира присъстващите за това какво прави ръководството по отношение на собствеността на БТС. Фундаментален според него е и финансовия въпрос. Предприети се необходимите действия за щателен и добросъвестен преглед на собствеността, за превръщането на Учебен център „Мальовица” във второ Шамони в Европа и в Музей на алпинизма, обсъжда се създаването на Фонд, който да подпомага по-бедните туристически дружества.

 

Според д-р Росманов на дневен ред е и въпросът какво трябва да представлява едно туристическо дружество. „Според мен в дружеството задължително трябва да има три клуба - по пешеходен туризъм, юношески клуб и такъв по спортно ориентиране, което е най-евтиният и ефективен начин да се грижим за здравето и да формираме морално-волеви качества у децата и юношите”. Идеята на ръководството на Сдружението да възстанови Юношеския туристически съюз, съществувал от далечната 1911 години, бе оценана много високо от присъстващите, защото по този начин БТС ще изпълни една от своите основни функции: да възпитава здраво и родолюбиво и с позитивно отношение към природата младо поколение, което може да се разглежда като демографски въпрос и въпрос на националната сигурност.

 

„Отношенията ни с държавата вече са в правилната посока. Трябва да намерим собствените си ресурси и с желание, почтеност и разум да продължим да работим” – категоричен бе д-р Росманов.

 

Изпълнителният секретар на БТС доц. Румен Драганов заяви пред участниците в работните срещи, че няма нито едно негово решение, което да не е било гласувано от Управителния съвет. Той направи своеобразен отчет на извършеното досега: регистъра на БТС „Чистота и сигурност” – актуална мярка в условията на пандемия и разказа подробно за някои вече започнали действия. Р. Драганов информира участниците за възможността да се кандидатства за финансиране по европейски фонд за възстановяване на щетите от пандемията в резултат на коронавируса и призова да се изпратят разчети кое дружество от какви средства се нуждае за възстановяване на хижите и обектите на БТС. В глобалната сума ще се съберат всички тези необходими средства и ще се поискат чрез БТС от ММС именно от този нов европейски фонд, но за да стане това Сдружението много скоро трябва да получи статут на национално представена организация за спортно-туристическа дейност.

 

Изпълнителният секретар заостри вниманието на присъстващите върху два проблема, в които изостава БТС – собствеността и дигитализацията. Той разказа за перспективите, които се отварят в бъдеще, а именно развиването на интелигентен туризъм. Едно от тези направления са т.нар. smarth (умни) стълбове. Предвижда се такива да има на Мальовишката пътека. Колкото до създаването и функционирането на кооперациите, той подробно обясни, че те са много добър инструмент не само за възстановяване на разрушени хижи, но и за строителство на нови, като собствеността не се променя. Разказа и за позиционирането в Информационния център на БТС на три кооператива – на екскурзоводите, на планинските водачи и на ски учителите. Там ще бъде и представителството на възстановения Юношески туристически съюз. Проведени са и разговори с кметове на общини във Велики Преслав, Поморие и Ботевград с цел създаването на кооперации. В стартирането на кооперативи туристическите дружества ще бъдат подпомагани от БТС – юридически, счетоводно и организационно, ако решат да използват тази много ефективна нова форма за извършване на общополезни дела – поясни Румен Драганов.

 

Ръководството на Съюза работи и по посока на други два други актуални въпроса – промяна в Закона на туризма, като в него се създаде раздел за туристическите точки, туристическите места и туристическите зони и активен диалог с Министерство на образованието и науката. Направено бе предложение да се работи по посока на възстановяването на Модул „Туризъм” за учениците в събота и неделя. Участниците в семинарите се обединиха около предложението за създаване на междуведомствена комисия с участието на експерти на Министерство на младежта и спорта, Министерство на образованието и науката, Министерство на околната среда и водите и от Сдружението, която да осъществява контрол върху това кой има право да прави маркировка по туристическите пътеки, за да отговаря тя на стандартите, записани в Правилника за маркировката на БТС, одобрен от Европейската асоциация по пешеходен туризъм.

 

„Да измием името на БТС с почтеност, с умни решения и с общо съгласие. Това е формулата” – заяви д-р Росманов и добави: „За да съживим БТС трябва да се обърнем към същинския смисъл на нашия съюз – към работата с клубовете и организирането на спортно-туристически прояви”. Но за да стане всичко това е необходимо да се гласуват промени в Устава на БТС, които да го направят адекватен на новия Закон за физическото възпитание и спорта и БТС да получи статут на национално представена организация за спортно-туристическа дейност. Последващ момент е министърът на ММС да направи изменение и допълнение в Закона за физическото възпитание и спорта и там да се запише, че нейни членове са не само туристическите дружества, както е записано сега в Закона, а и спортните федерации – уточни членът на УС на БТС проф. Атанас Георгиев, почетен председател на Българската федерация по ориентиране.

 

Акцент в програмата на работните срещи бе обмяната на добри практики и споделянето на опит в спортно-туристическата дейност. Сред туристическите дружества, които от години развиват активна дейност, са дружествата в Стара Загора, Велико Търново, Плевен, Варна, Казанлък и др.

 

Бе взето решение, че вече създадените комисии по отделни направления от дейността на БТС ще се допълнят с нови представители на туристическите дружества и те ще започнат да функционират по-ефективно, решавайки проблемите на Сдружението.

 

Проведените два семинара бяха оценени високо от участниците като ефективна форма на съюзния живот. Срещите „очи в очи” са същностна част от диалога, в който информацията от Централата към дружествата и от дружествата към Централата е пряк и въздействащ на ниво поставяне на актуални проблеми и търсене на точни и навременни решения, в които ключовата дума е „заедно”.

 

 

Btsbg.org © 2024 All rights reserved