С ТРИКОЛЬОРИ КЪМ ВРЪХ СВЕТИ ИЛИЯ

07/03/2023

Тази година на 3 март ТД „Родопея“ - с. Ягодина организира традиционен туристически събор, посветен на 145 години от Освобождението от османско иго, 128 години организиран туризъм в България и 21 години от създаването на Ягодинското туристическо дружество. В него се включиха ТД „Черноморски простори“ - Варна, ТД „Бунай“ - Панагюрище, гости от страната и местни жители.

Под звуците на пет каба гайди стартира скоростното изкачване на връх Свети Илия (1563 м.), в което участваха и ученици от музикалното училище в Широка лъка. На върха хора от различни поколения от страната се преклониха пред саможертвата на героите, отдали живота си в името на майка България.

Изпълнителният секретар на БТС  Лъчезар Лазаров сърдечно поздрави участниците и връчи награди, подготвени от организаторите. С награди и грамоти бяха удостоени призьорите в спортно-туристическите игри, състезателите в скоростното изкачване, най-малкият участник в изкачването Нели Райкова - на 7 години от Пловдив и на най-възрастният - Мано Пашов на 85 години от с. Ягодина.

Със словото си Снежана Кукунджиева – член на УС на ТД „Родопея“, върна туристите в историята и приноса на знаменателните годишнини. Местността бе огласена от химна на Родопите  „Бела съм бела юначе“, а на фона на песента „Горице, ситна зелена“ гръмна черешово топче.

Под звуците на родопски песни хората се наслаждаваха на планински чай и приготвена храна. Слънцето отдавна бе залязло зад облаците, а хорото с трибагреници и знамето на ТД „Родопея“ още се виеше по утъпкания сняг. Всички мечтаеха за нови планински срещи в Родопите.

Текст и снимки: Цветка ТАКОВА,  ТД „Родопея“

        

Btsbg.org © 2024 All rights reserved