СЛУЖИТЕЛИ ОТ БТС ПРОВЕДОХА ЛЕКЦИЯ ПО ПЛАНИНСКИ ТУРИЗЪМ

29/03/2024

Кристиан Пенчев и Иван Панкев, служители в централата на Сдружение „Български туристически съюз“, проведоха открит урок на тема планински туризъм с второкласници от 90 СОУ „Генерал Хосе де Сан Мартин“ в София. Училището е с интензивно изучаване на английски и испански езици и е включено в списъка на иновативните училища в България.

Фокусът на занятието беше бивакуването в планински условия. За онагледяване беше разпъната триместна палатка, която въпреки огромния ентусиазъм на присъстващите в класната стая не успя да побере всички 23 деца едновременно.

Направена беше и демонстрацията по ориентиране с компас, като особен интерес за учениците представляваше отклонението на стрелката от магнитния север под влиянието на намиращ се в близост метален предмет.

Експертите на БТС представиха също туристическите образователни лагери за деца от 7 до 18 г., организирани под шапката на Юношеския туристически съюз (ЮТС), както и двете най-мащабни ученически прояви у нас:

  •  „По пътя на Ботевата чета  - Козлодуй - Околчица” - едноседмичен пешеходен поход от град Козлодуй до връх Околчица, провеждащ се всяка година от 27 май до 02 юни;
  •  „Кристален еделвайс” - тридневен Национален преглед на туристическите умения и сръчности за учащи, в който младежи мерят сили в различни игри на язовир „Копринка“.

Приятна изненада беше споделеното от част от второкласниците, които редовно спят лятото на палатка при техните семейни планински и морски почивки. Въпреки крехката си възраст, някои от децата се оказаха и истински малки планинари, изкачили вече първенеца на България и Балканите – връх Мусала (2925 м).

Btsbg.org © 2024 All rights reserved