СЪСТЕЗАНИЕ ПО СКОК ОТ МЯСТО ЗА УЧЕНИЦИ „ЛЪВСКИ СКОК“

29/02/2024

По инициатива на Общински комитет „Васил Левски“ Плевен със съдействието на Община Плевен, ТД „Кайлъшка долина“ Плевен, Национален съюз за безопасност и охрана“ и Клуб „Млади възрожденци“ при СО „Данаил Попов“, НУ „Христо Ботев“, ОУ „Цветан Спасов“, ОУ „Д-р Петър Берон“ се проведе състезание по скок от място за ученици „Лъвски скок“ на 18 февруари 2024 г. Идеята на инициатора е да се възстанови ежегодното провеждане на състезанието в памет на Васил Левски и именно затова е избрана тази паметна датата - на обесването му.

В неделния ден в градската градина в пространството между читалище „Съгласие“ и Туристически информационен център в 16:30 ч се откри състезанието по скок от място за ученици „Лъвски скок“ в памет на Васил Левски и 151 години от обесването му. За участие бяха записани 145 деца, от които 106 момчета и момичета I-IV клас, 30 момчета и момичета V-VII клас и 8 момчета и 1 момичета VIII-XII клас. На откриването присъстваха д-р Валентин Христов – Кмет на Община Плевен, д-р Галина Цветкова – Председател на ОК „Васил Левски“ Плевен и доц. д-р Венци Росманов – Председател на УС на ТД „Кайлъшка долина“ Плевен, г-н Васил Копчев – е учител и общественик, основател на Национален поход „По стъпките на Апостола“ и почетен гражданин на гр. Плевен, г-жа Веселка Лилова – общински съветник и директор на Общоградско средношколско oбщежитие – Плевен.

От начален курс най-масово участие имаха училищата „Патриарх Евтимий“, „Единство“, „Стоян Заимов“, „Климент Охридски“, „Христо Ботев“. Представители имаше и от „Йордан Йовков“, НУИ „Панайот Пипков“, „Валери Петров“, „Иван Вазов“. На първо място момичета I-IV клас се класира Радост Цончева от НУ „Патриарх Евтимий“, с резултат 162 см, като съученичките ѝ убедително постигнаха най-добри резултати. При момчетата I-IV клас първо място зае Благовест Николов от ОУ „Йордан Йовков“ с резултат 190 см и 10 см по-добър от втория в групата.

В група V-VII клас най-много представители имаше от ОУ “Цветан Спасов“, като и момчета и момичета от училището се представиха най-добре. Класиралата се Михаела Атанасова със своите 208 см изпревари с 18 см втората в класацията, а Георги Борисов с резултат 250 см е с 15 см по-добър от следващия в класацията. В тази група се включиха деца от ОУ „Д-р Петър Берон“ и „Валери Петров“.

При най-големите VIII-XII клас имаше само една участничка – деветокласничката Виктория Тодорова от НУИ „Панайот Пипков“, а при момчетата първо място зае Александър Цончев от МГ „Гео Милев“, който скочи 267 см, с 9 см по-напред от класирания на второ място. В тази група най-масово участие имаше от СУ „Данаил Попов“.

На всички участници бяха връчени грамоти за участие, на гърба на които имаше написани 12 от заветите оставени ни от Апостола. Първенците получиха грамоти подписани от д-р Валентин Христов – Кмет на Община Плевен, д-р Галина Цветкова – Председател на ОК „Васил Левски“ Плевен и доц. д-р Венци Росманов – Председател на УС на ТД „Кайлъшка долина“ Плевен и книги за Левски. За най-малките – „Левски в детските очи“, а по-големите получиха чудесно издание на Националния музей „Васил Левски“ Карлово – „По стъпките на Апостола“,  с описание и снимки на посещаваните паметни места в чест на Васил Левски. Името на книгата е заимствано от името на Национален поход „По стъпките на Апостола“ Плевен-Карлово, който се организира от Общински комитет и Сдружение „Васил Левски“ Плевен вече 30 години.

Класираните на първите места получиха още календар, копие на тефтерчето на Левски, албум със снимки на Апостола, магнити и шапки с лика му. Наградите са осигурени от Сдружение „Васил Левски“, ТД „Кайлъшка долина“, Национален съюз за безопасност и охрана.

След връчване на отличията участници в проявата поднесоха цветя на паметника на Васил Левски, където едно от децата рецитира стихотворение.

За провеждането на състезанието помогнаха участници в Националния поход „По стъпките на Апостола“ Плевен-Карлово, Национален съюз за безопасност и охрана и ТД „Кайлъшка долина“. Организаторите ще работят за възстановяването на проявата и затвърждаването ѝ като традиция в памет на Апостола на свободата – Васил Левски.

Btsbg.org © 2024 All rights reserved