Стотици спортисти и планинари отново преминаха по стъпките на Алеко

04/10/2021

Стотици спортисти и планинари отново преминаха по стъпките на Алеко

Четвъртото издание на надпреварата „По стъпките на Алеко с приятел” тази година се проведе на 2 октомври. То е най-голямото отборно състезание по планинско  бягане със социален характер у нас. Исторически е базирано на първото изкачване на Черни връх  през 1889 г. от Алеко Константинов, съвместно с Никола Тантилов. Уникално е и с това, че е единственото по рода си изцяло отборно състезание в четири  категории: Семейство, Приятели, Колеги и Съседи.

Инициативата традиционно се организира от ТД “Боерица” - Владая, в партньорство със Столична община, район Витоша, район Панчарево, Природен парк Витоша,  фондация „Ела и ти” и спонсори. И тази година тя е включена в календара на емблематичните за град София спортни събития, в подкрепа на инициативата „София - Европейска столица на спорта” .

Надпреварата се проведе по две трасета – късо (11 км по маршрут с. Владая – х. Панчо Томов – с. Владая) и дълго (28 км по маршрут с. Железница – заслон Синята стрела – вр. Черни връх – м. Офелиите – с. Владая). В нея участваха близо 500 участника, част от които се включиха като любители.

Фондация „Ела и ти” осигури участието на три отбора с участници хора с увреждания, а незрящият Павлин Митев премина дългото трасе в отбор „Папая” (името на кучето-водач) със съотборник  известният планински бегач Кирил Николов – Дизела. Повече информация за класиранията ще намерите на сайта на дружеството Призьори 2021 | По стъпките на Алеко с приятел (postupkitenaaleko.com)

И тази година традиционно част от средствата, събрани чрез таксите за участие и доброволни дарения ще бъдат предоставени за социална кауза – подпомагане и закупуване на екипировка и оборудване за Планинската спасителна служба в Кюстендил.

В програмата на събитието бяха включени прожекции на пет филма от програмата на 20-то юбилейно  издание на Международния фестивал на планинарското и екстремно кино БАНСКО ФИЛМ ФЕСТ. Повече информация за пътуващата програма на фестивала може да намерите във Фейсбук страницата на БАНСКО ФИЛМ ФЕСТ www.facebook.com/banskofilmfest

 “С всяка година състезанието набира все по-голяма популярност. За нас е много важно да запазим и автентичната си концепция – самото участие, това да си сред природата и да споделиш преживяването с близките си хора всъщност е голямата победа за всички.”, припомня Димо Христов, председател на ТД „Боерица”, „затова както винаги при нас са добре дошли хора с различна физическа подготовка и възможности, които просто искат да прекарат активно един хубав ден в планината, а с това да допринесат за добра кауза.”, допълва още Димо Христов.

TД „ Боерица”, кръстено на едноименната местност на Витоша, има за цел развитие на туризма, грижа за планината и природата, насърчаване на спортовете на открито и привличане на подрастващите към тези каузи. От 2011 година чрез доброволчески акции съдейства за поддържането на маршрутите в западната част на Витоша, организира и стотици специални събития за деца и възрастни, както и за хора в неравностойно положение. ТД “Боерица” е отличено с награда за най-добро туристическо дружество без туристическа база за 2018 година.

 

Btsbg.org © 2022 All rights reserved