Стотици спортисти и планинари отново преминаха по стъпките на Алеко

05/10/2021

Стотици спортисти и планинари отново преминаха по стъпките на Алеко

Четвъртото издание на надпреварата „По стъпките на Алеко с приятел” тази година се проведе на 2 октомври. То е най-голямото отборно състезание по планинско  бягане със социален характер у нас. Исторически е базирано на първото изкачване на Черни връх  през 1889 г. от Алеко Константинов, съвместно с Никола Тантилов. Уникално е и с това, че е единственото по рода си изцяло отборно състезание в четири  категории: Семейство, Приятели, Колеги и Съседи.

Инициативата традиционно се организира от ТД “Боерица” - Владая, в партньорство със Столична община, район Витоша, район Панчарево, Природен парк Витоша,  фондация „Ела и ти” и спонсори. И тази година тя е включена в календара на емблематичните за град София спортни събития, в подкрепа на инициативата „София - Европейска столица на спорта” .

Надпреварата се проведе по две трасета – късо (11 км по маршрут с. Владая – х. Панчо Томов – с. Владая) и дълго (28 км по маршрут с. Железница – заслон Синята стрела – вр. Черни връх – м. Офелиите – с. Владая). В нея участваха близо 500 участника, част от които се включиха като любители.

Фондация „Ела и ти” осигури участието на три отбора с участници хора с увреждания, а незрящият Павлин Митев премина дългото трасе в отбор „Папая” (името на кучето-водач) със съотборник  известният планински бегач Кирил Николов – Дизела. Повече информация за класиранията ще намерите на сайта на дружеството Призьори 2021 | По стъпките на Алеко с приятел (postupkitenaaleko.com)

И тази година традиционно част от средствата, събрани чрез таксите за участие и доброволни дарения ще бъдат предоставени за социална кауза – подпомагане и закупуване на екипировка и оборудване за Планинската спасителна служба в Кюстендил.

В програмата на събитието бяха включени прожекции на пет филма от програмата на 20-то юбилейно  издание на Международния фестивал на планинарското и екстремно кино БАНСКО ФИЛМ ФЕСТ. Повече информация за пътуващата програма на фестивала може да намерите във Фейсбук страницата на БАНСКО ФИЛМ ФЕСТ www.facebook.com/banskofilmfest

 “С всяка година състезанието набира все по-голяма популярност. За нас е много важно да запазим и автентичната си концепция – самото участие, това да си сред природата и да споделиш преживяването с близките си хора всъщност е голямата победа за всички.”, припомня Димо Христов, председател на ТД „Боерица”, „затова както винаги при нас са добре дошли хора с различна физическа подготовка и възможности, които просто искат да прекарат активно един хубав ден в планината, а с това да допринесат за добра кауза.”, допълва още Димо Христов.

TД „ Боерица”, кръстено на едноименната местност на Витоша, има за цел развитие на туризма, грижа за планината и природата, насърчаване на спортовете на открито и привличане на подрастващите към тези каузи. От 2011 година чрез доброволчески акции съдейства за поддържането на маршрутите в западната част на Витоша, организира и стотици специални събития за деца и възрастни, както и за хора в неравностойно положение. ТД “Боерица” е отличено с награда за най-добро туристическо дружество без туристическа база за 2018 година.

 

136 отбора се включиха в състезанието с кауза “По стъпките на Алеко с приятел”

 

Отборът на Дизела и незрящия Павлин Митен премина успешно 27-километровото трасе за малко над 7 часа

 

Над 1800 лева бяха събрани за екипировка и оборудване на ПСС-Кюстендил

 

 

136 отбора и близо 500 състезатели се включиха в четвъртото издание на единственото у нас изцяло отборно планинско състезание с кауза – “По стъпките на Алеко с приятел” този уикенд. Те премериха сили в четири категории - “Семейство”, “Приятели”, “Колеги” и “Съседи” по две трасета – късо (~11 км по маршрут с. Владая – х. Панчо Томов – с. Владая) и дълго (~27 км по маршрут с. Железница – заслон Синята стрела – вр. Черни връх – м. Офелиите – с. Владая).

 

1808 лева е сумата събрана за каузата тази година като част от входните такси и доброволни дарения. Тя ще бъде използвана за закупуване на екипировка и оборудване за Планинската спасителна служба в Кюстендил.

 

Отличени в надпреварата бяха общо 24 отбора в четирите категории по двата маршрута. Най-добро време на късото трасе постигнаха победителите в Категория „Семейство“ – тим “Адреналин” с отборно време: 01:18:53. Отличниците на дългото трасе са “Run4Fun” с отборно време: 03:09:41, което им донесе купата в Категория “Приятели”.

 

Силен интерес предизвика и участието на легендата в планинското бягане Кирил Николов – Дизела, който се включи в отбор с незрящия състезател Павлин Митев и Янка Трифонова. Тим “Папая”, който е кръстен на кучето-водач, преодоля успешно дългото трасе от ~27 км с пресечен терен и положителна денивелация от над 1400 м с време от 7 часа и 6 мин. Аплодисменти събраха и трите отбора на фондация “Ела и ти” с участници в  специализирани колички  на хора с двигателни проблеми и доброволци, които финишираха успешно на късото трасе.

 

“И тази година състезанието доказа, че в него място имат всички, които обичат планината, носят в себе си отборния дух и желанието да помогнат за добри каузи. Конкуренцията за първите места в категориите беше много сериозна и призьорите показаха отлични времена. Но за нас победители са всички, които решиха да прекарат прекрасен ден на Витоша във физическа активност с близките си хора и в полза на другите.”, категоричен е Димо Христов, главен организатор на “По стъпките на Алеко с приятел”. “Благодарим от сърце на всички, които участваха и помогнаха, на нашите над 70 доброволци и 35 партньорски организации”, допълва той.

 

Част от програмата на “По стъпките на Алеко с приятел” тази година беше и  специалното гостуване на “Банско филм фест” с безплатна прожекция на избрани тематични филми.

 

Състезанието “По стъпките на Алеко с приятел” се организира традиционно от Туристическо дружество “Боерица” в партньорство със Столична община, район Витоша, район Панчарево, Природен парк Витоша. И тази година тя е включена  в календара на емблематичните за град София спортни събития, в подкрепа на инициативата „София - Европейска столица на спорта” и в Фондация „София – европейска столица на спорта”.

 

 

За състезанието По стъпките на Алеко

 

Състезанието “По стъпките на Алеко с приятел” е посветено на първото туристическо изкачване на Черни връх, направено от Алеко Константинов и Никола Тантилов. През лятото на 1889 година двамата преминават разстоянието от Орлов мост през Панчарево, Железница, Черни Връх до Владая. Тези няколко дни са крайъгълният камък на организираното туристическо движение в България и популяризирането на Витоша като дестинация за отдих. То е възобновено през 2018 година, като в трите му издания до момента са участвали общо близо 1000 човека.

 

 

Проектът е съфинансиран от “Програма за изпълнение на Общинска стратегия за развитие на физическото възпитание и спорта” на Столична община, и се реализира в подкрепа на инициативата “София - Европейска столица на спорта”.

 

Още информация можете да намерите на www.postupkitenaaleko.com

 

За организаторите на “По стъпките на Алеко с приятел”

 

Tуристическо дружество Боерица, кръстено на едноименната местност на Витоша, има за цел развитието на туризма, грижата към планината и природата, насърчаването на спортовете на открито и привличането на подрастващите към тези каузи. От 2011 година чрез доброволчески акции съдейства за поддържането на маршрутите в западната част на Витоша, както и организира стотици специални събития за деца и възрастни, както и за хора в неравностойно положение. ТД Боерица е отличено с награда за най-добро туристическо дружество без туристическа база за 2018 година.

 

Btsbg.org © 2022 All rights reserved