ТРЕТОТО ИЗДАНИЕ “ПО СТЪПКИТЕ НА АЛЕКО С ПРИЯТЕЛ” ИДВА С НОВИ МАРШРУТИ И НОВА КАТЕГОРИЯ „КОЛЕГИ”

02/10/2020

ТРЕТОТО ИЗДАНИЕ “ПО СТЪПКИТЕ НА АЛЕКО С ПРИЯТЕЛ” ИДВА

С НОВИ МАРШРУТИ И НОВА КАТЕГОРИЯ „КОЛЕГИ”

 

 

Третото издание на единственото по рода си отборно планинско състезание със социален характер – “По стъпките на Алеко с приятел”, ще се проведе на 3 октомври. Тази година освен в досегашните категории “Семейство” и “Приятели” има и новосъздадена категория “Колеги”. Инициативата се организира от Туристическо дружество “Боерица” в партньорство със Столична община, район Витоша, район Панчерево, Природен парк „Витоша” и Фондация „София – европейска столица на спорта”.

 

Тази година състезанието се провежда по две трасета – късо (~11 км по маршрут с. Владая – хижа  „Панчо Томов” – с. Владая) и дълго (~28 км по маршрут с. Железница – заслон „Синята стрела” –  Черни връх – местността Офелиите – с. Владая). Положителната денивелацията в по-лекия вариант е 800 м, а времето за изминаване – около 5 часа. Във втория случай положителната денивелация е над 1200 м, а времето – около 9 часа. По двете трасета са предвидени контролни пунктове, на които състезателите могат да получат вода и медицинска помощ, като в цялата организация ще бъдат приложени мерки за сигурност спрямо актуалната ситуация с COVID-19.

 

“Въпреки че състезателният елемент е налице и с всяко следващо издание конкуренцията между отборите е все по-голяма, основната цел на “По стъпките на Алеко с приятел” е по-различна – да окуражим хора на различна възраст, с различен профил, подготовка и физически възможности да усетят радостта от срещата с природата на Витоша. Освен това отборният елемент насърчава хората да прекарат повече време с близките си и да развият екипния дух, обясни Димо Христов, главен организатор на проявата.

На база опита от предходните две издания, за да насърчат участието на хора от различни възрастови групи и с различна подготовка, организаторите определят две трасета. Участието на отбори на работещи от различни компании пък води до създаването на новата категория “Колеги”.

 

“Това е една добра възможност за компаниите да насърчат служителите си да се движат, да бъдат на чист въздух и да заздравят връзките си като екип. Така нашето състезание е един от най-здравословните и ефективни тиймбилдинги и се надяваме бизнесът да насърчи своите отбори да се включат”, категоричен е Димо Христов.

И тази година традиционно част от средствата, събрани чрез таксите за участие и доброволни дарения, ще бъдат предоставени за социална кауза – “Един различен ден за хората с увреждания”, в който те ще направят разходка с всъдеходи до водопада Скаловитец в Рила.

 

Състезанието “По стъпките на Алеко с приятел” е посветено на първото туристическо изкачване на Черни връх, направено от Алеко Константинов и Никола Тантилов. През лятото на 1889 година двамата преминават разстоянието от Орлов мост през Панчарево, Железница, Черни Връх до Владая. Тези няколко дни са крайъгълният камък на организираното туристическо движение в България и популяризирането на Витоша като дестинация за отдих. То е възобновено през 2018 година, като в двете му издания до момента са участвали над 600 човека.

 

Проектът е съфинансиран от “Програма за изпълнение на Общинска стратегия за развитие на физическото възпитание и спорта” на Столична община, и се реализира в подкрепа на инициативата “София – Европейска столица на спорта”.

Tуристическо дружество „Боерица”, кръстено на едноименната местност на Витоша, има за цел развието на туризма, грижата към планината и природата, насърчаването на спортовете на открито и привличането на подрастващите към тези каузи. От 2011 година чрез доброволчески акции съдейства за поддържането на маршрутите в западната част на Витоша, както и организира стотици специални събития за деца и възрстни, както и за хора в неравностойно положение.

 

ТД “Боерица” е отличено от БТС с награда за най-добро туристическо дружество без туристическа база за 2018 година.

 

 

 

 

Btsbg.org © 2024 All rights reserved