В „По стъпките на Алеко с приятел” победител е отборният дух

04/10/2023

Интервю с Димо Христов, председател на ТД „Боерица” – Владая

 

            Г-н Христов, какво бихте споделили за състезанието тази година и какви хора участваха в него?

            „По стъпките на Алеко с приятел” е най-голямото отборно състезание по планинско бягане със социална кауза в България. То е базирано на първото историческо изкачване на Черни връх от Алеко Константинов съвместно с Никола Тантилов. Участниците имаха възможност да избират между две трасета:

– Късо трасе – с. Владая —> х. Панчо Томов —> с. Владая ~ 11 км. (~ 800 м. D+)

– Дълго трасе – с. Железница —> Черни връх —> с.Владая – ~ 27 км. (~ 1225м. D+)

Отборите се състезаваха в 4 категории: семейство, приятели, колеги и съседи.

            Тази година в състезанието участваха 550 състезатели, 60 доброволци, 12 души организационен екип и над 15 фирми – партньори. Имаме постоянна аудитория от 200-250 души, които идват почти всяка година. За 2023 г. бележим ръст на участниците в категория „Колеги” – много фирми използват състезанието като Team building мероприятие. В категория „Приятели” – дълго трасе бе постигнат рекорд с време 02:51:38 часа.

            С какво вашето състезание се отличава от състезанието за планински бегачи „Витоша 100”?

            „Витоша 100” е индивидуално състезание, нашето е отборно. Различни са и трасетата – тяхното е обиколка на Витоша с малка денивелация, нашето прекосява планината от с. Железница през Черни връх до Владая с преодоляване на денивелация близо 1225 м. „По стъпките на Алеко с приятел” е социално насочено със социално значима кауза – подкрепяме хора с увреждания в неравностойно положение. Фондация „Ела и ти” осигури участието на 3 отбора, един от които, с бутане на специализирана количка с трудноподвижен човек, постави рекорд в преминаването на късото трасе (11 км. с ~ 800 м. D+) с резултат 1:00:25 часа. В пресечен терен отборът изпревари над половината отбори-участници в категорията.

            Тази година каузата ни подкрепи набирането на средства за изграждане на ергономична стая в Дома за социални услуги „Св. Врач” в София.

            На какво, според Вас, се дължи постоянният интерес към състезанието през годините?

            То е на най-високо организационно ниво в България. Имаме добри отзиви от обратната връзка с хората. Важен е и силният отборен дух – нашето мото е „Споделена емоция”. Трасетата се преминават в атмосфера на екипност, взаимопомощ и толерантност от по-силните към по-слабите. Подкрепителните пунктове са добре заредени и се обслужват от приветливи доброволци, състезателите получават подаръци. Събитието завършва с празнична програма, има щандове с различни спортни стоки и хранителни добавки.

            Какво ново да очакваме за състезанието в бъдеще?

            Догодина то ще се проведе в два дни (събота и неделя). Призовавам хората да следят информацията в сайта на дружеството и страниците ни в социалните мрежи.

            Зад това състезание стои енергичен екип от млади хора, които цяла година работят неуморно на доброволни начала, за да се случва това събитие по най-добрия начин. Изказвам специална благодарност към хората от организационния екип, членове на ТД „Боерица”, както и към 60-те доброволеца. Благодаря също на БТС за подкрепата, както и на нашите партньори от Столична община от районите „Витоша” и „Панчарево”.

 

Победители в двете трасета по категории:

Късо трасе по категории: Семейство – отбор „Стоянови в атака” (01:16:23); Приятели – отбор „Горските духчета на Св. Врач” (01:00:25); Колеги – отбор „Proxiad SEE” (01:16:28) и  Съседи – отбор „FUNRUN” (01:34:41).

Дълго трасе: Семейство – отбор „Stepanov I Team” (03:10:53); Приятели – отбор „Шампионите” (02:51:38); Колеги – отбор „Aleko Chasers” (03:46:21) и Съседи – отбор „Сапунджиев team” (04:11:17 - DNF).

Повече за състезанието може да научите от сайта: https://postupkitenaaleko.com/

Btsbg.org © 2024 All rights reserved