Венцислав Венев: „Полученият статут е доверие, което ще оправдаем”

29/08/2023

В Националния туристически събор на Черни връх на 27 август т.г., посветен на 128-та годишнина на организираното туристическо движение в България, участваха по груби сметки около осем хиляди туристи от страната и чужбина. Празника почетоха представители на туристически дружества, държавни институции и неправителствени организации, неорганизирани туристи.

Рано сутринта към първенеца на Витоша тръгнаха три пешеходни похода със знамена на БТС от с. Железница, Златните мостове и хижа „Алеко”, последният воден лично от министъра на младежта и спорта Димитър Илиев.

Освен него сред официалните гости бяха Илин Димитров - секретар на президента Румен Радев по образование, култура и туризъм, Анатоли Илиев – зам. председател на фондация „София – европейска столица на спорта”, Марияна Павлова – председател на Национална агенция за професионално образование и обучение, Александър Шопов – ръководител катедра „Туризъм, алпинизъм и ориентиране” в Национална спортна академия, експерти от Дирекция на Природен парк „Витоша”, представители на Столична библиотека, Иван Лалов – експредседател на БТС. От ръководството на сдружението присъстваха председателят Венцислав Венев, изпълнителният секретар Лъчезар Лазаров и членовете на УС на БТС Атанас Сивков и Васил Николов. Гости на празника бяха и туристи от Босилеград, Сърбия.

Официалната част стартира с награждаване на победителите в надпреварата „Витоша рън 2023“ – състезание по планинско бягане от НДК до Черни връх.

След това поздравления към туристите поднесоха министърът на младежта и спорта Димитър Илиев, председателят на БТС Венцислав Венев, секретарят на президента Румен Радев по образование, култура и туризъм Илин Димитров, Анатоли Илиев – зам. председател на фондация „София – европейска столица на спорта” и др. Прочетени бяха поздравителни адреси от кмета на Столична община Йорданка Фандъкова, от проф. Николай Изов – ректор на НСА „Васил Левски” и др.

Кулминация на празника бе връчването на удостоверение от министър Димитър Илиев с думите: „Имам удоволствието и с огромно вълнение връчвам удостоверение (статут) за национална организация за спортно-туристическа дейност на председателя на БТС Венцислав Венев. Пожелавам ви ползотворна работа за осигуряване на по-добри условия за българските туристи в нашите планини и много щастливи моменти”.

„За нас този акт е исторически момент, в който чрез Министерството на младежта и спорта и министър Димитър Илиев в България е върнато доверието в БТС като национална организация за спортно-туристически дейности, отговори Венцислав Венев. Ние ще оправдаем това доверие. Това удостоверение означава преди всичко много работа и отговорност от всеки клуб, всяко туристическо дружество и всеки от нас. Пожелавам ви здраве, дълголетие и сили да оправдаем това доверие!

На поляната пред заслон „Черни връх” бяха връчени грамоти за участие на туристически дружества, грамоти „Мама, татко и аз заедно на Черни връх”. На щанда на БТС се предлагаха тениски, раници, значки, туристическа литература и пособия, книжки на националните движения „Опознай България – 100 НТО” и „Покорител на 10-те планински първенци” и др. Теглени бяха наградите в томболата на регистрираните участници в движението „Покорител на 10-те планински първенци” – ваучер за 500 лв. и предметни награди.

В артистичната програма песните на водещия Алекс се редуваха с изпълнения на хоровете „Планинарска песен” с ръководител Калин Балкански и хор „Иван Апостолов” при ТД „Калабак” – Петрич. Включиха се и родопски каба гайди. Тържеството завърши с кръшни хора на фона на любими народни и популярни песни от празничната „Хоротека с Алекс”.

Btsbg.org © 2023 All rights reserved