ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ЧЕСТВАХА ДВОЕН ЮБИЛЕЙ

26/03/2024

С много интересни прояви във Велико Търново отбелязаха двоен юбилей: 70 години спортно ориентиране в България и 70-годишния юбилей на СКО „Трапезица 1954” при ТД „Трапезица 1902” – Велико Търново. Именно в старата столица през пролетта на 1954 г. се провежда първото състезание в градска среда, основополагащо за спорта ориентиране в България.

Акцент в честването бяха четири състезания в периода 22-24 март, организирани от СКО „Трапезица-1954“, съобщи неговият председател Александър Атанасов.

За първи път у нас се проведе Държавно първенство по нокаут спринт ориентиране. В откриването му участваха председателят на Българската федерация по ориентиране Красимир Данаилов, председателят на Българския туристически съюз Венцислав Венев, проф. Атанас Георгиев – почетен председател на БФО, Георги Димитров - член на УС на БТС и секретар на ТД "Трапезица - 1902" и представители на посолството на Република Корея.

Нокаут-спринт ориентирането се различава от традиционното с това, че преди обед се провеждат квалификационни серии на състезатели от 16 до 45-годишна възраст, после тези с 36-те най-добри времена се класират за финалите. Следва елиминиране и пряка борба между състезателите на четвъртфинали, полуфинали и финали.

Същия ден вечерта в Туристически учебен център „Момина крепост“ – Ксилифор се състоя тържество по повод двата юбилея, на което присъстваха ориентировачи от всички поколения. Всички те получиха книгата „Винаги в сърцето: 70 години ориентиране“, в която е проследено развитието на ориентирането по света, в страната и във Велико Търново.

Btsbg.org © 2024 All rights reserved