​Заседание на Националния координационен съвет на Националното движение „Опознай България – 100 НТО”

19/09/2019

На 17 септември в Министерство на културата се проведе заседание на Националния координационен съвет (НКС) на Националното движение „Опознай България – 100 национални туристически обекта”. Секретарят на  НКС Мирослав Дачев, експерт в БТС, представи информация за работата на Съвета през 2018 година. Проведени са били четири заседания и по предложения на общини и други институции са били приети седем нови обекта: Часовниковата кула в гр. Етрополе, Къщата-музей „Елин Пелин” в с. Байлово, Никополис Ад Иструм, с. Никюп, къщите „Старинно Карлово” в гр. Карлово и три обекта в гр. Варна – Аладжа манастир, Римските терми от II-III век и музеят „Владислав Варненчик”.

Съвместно с Министерство на образованието и науката на българските училища в чужбина е изпратена презентация на Националното движение. По инициатива на Румен Димитров - зам.-министър на културата, са били проведени поредица от срещи за рекламиране на Националното движение по БНТ и БНР и в Националното сдружение на общините в България, както и за изработване на петминутни клипове с Камен Воденичаров. 

На заседанието бяха представени предложения за приемане на нови обекти в Националното движение „Опознай България – 100 НТО”. Такива са: скалният феномен „Трите братя” – община Айтос; водопадът Райското пръскало; Музейният комплекс в гр. Монтана, в който може да се видят копие на Якимовското съкровище и статуя на тракийски конник, Михайловата къща, Липидариумът – археологическа експозиция на открито от римската епоха, Художествената галерия „Кирил Петров” и Античната крепост Кастра ад Монтане /н/ зиум в община Монтана, която е със статут на недвижима културна ценност с национално значение.

Btsbg.org © 2024 All rights reserved