Завърши 72-рият Национален туристически поход "По пътя на Ботевата чета - Козлодуй-Околчица”

04/06/2018

 

В 72-рия Национален туристически поход "По пътя на Ботевата чета Козлодуй-Околчица, който по традция се провежда в дните от 27 май до 2 юни, тази година се включиха 1300 деца, студенти и възрастни, от които 1166 ученици от общините Враца, Козлодуй, Бяла Слатина, Роман, Гоце Делчев, Петрич, Сандански, Айтос, Велико Търново, Видин, Габрово, Кърджали, Кюстендил, Ловеч, Плевен, Пловдив, София, Стара Загора, Ямбол, Дряново, Крумовград, Дупница, Троян, Кнежа, Пловдив, Чирпан, Бургас, с. Черни осъм, с. Търнава, с. Мосомище, с. Борован, Бистрица и Драгоман и др.

Организатори на проявата са Българският туристически съюз съвместно с Областна управа Враца със съдействието на Министерство на образованието и науката, Министерство на туризма, Регионалните управления на образованието в страната, СКО „Леденика“ – Враца и общините в област Враца, през чиито територии преминава 120-километровият маршрут – най-големият музей на открито в Европа.

Походът бе под патронажа на Председателят на 44-то Народно събрание Цвета Караянчева и бе по случай 142-та годишнина от героичния подвиг на Христо Ботев и неговата чета.

Дейностите по организиране и провеждане на проявата се финансират от Министерски съвет на Република България и БТС.

На състоялата се на 27 май в Козлодуй Техническа конференция, водена от Областният управител на област Враца Малина Николова, взе участие Изпълнителният секретар на БТС Зорница Радонова: „За Българския туристически съюз този поход е знаков – каза тя и припомни на водачите на групите, че идеята за похода е на трима ветерани туристи преминали по маршрута в далечната 1946 година: писателите Павел Делирадев и Димитър Осинин и историкът, бащата на археологията в България Иван Велков. „Тяхна е инициативата през следващата година група от 17 туристи да премине величавия път от Козлодуйския бряг до връх Околчица, поставяйки началото на най-родолюбивата проява в българското туристическо движение.

Българският туристически съюз, който е организатор на този поход-преклонение пред саможертвата на Ботев и неговите четници, през всички тези години успява заедно с вас да вдъхне у младите хора и много положителни емоции, и родолюбиви чувства. Това правим заедно, за да се почувстват походниците още повече българи, за да се почувстваме и ние достойни потомци на героите, дали живота си за свободата на България. Пожелавам ви „На добър път” и нека направим така, че младостта на България през тези седем дни изпълни със смисъл думи като „признателност” и „национална гордост”.

На тържественото откриване на похода вечерта на митинга, където присъстваше и Врачанският митрополит Григорий, Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева се обърна към събралото се множество с думите: „Това не е обикновен поход, а открит урок по родолюбие. Бъдете здрави, бъдете силни. Бъдете горди българи” каза тя и припомни, че от слезлите от кораба "Радецки" на козлодуйския бряг 194 млади мъже само 76 доживяват Освобождението. "Няма значение дали Ботев е убит с куршум, или е посечен със сабя. Има значение, че ние го помним, помним неговите четници".

Председателят на Парламента наблюдава възстановка на палубата на кораба-музей "Радецки" и на слизането на Ботевата чета на родния бряг на Козлодуй преди 142 години, в която участва Сдружение „Св. Георги Победоносец” от гр. Луковит.

И Областният управител на Враца Малина Николова се обърна към следовниците на Ботев с думите: "Изпращам ви с топлите чувства на цяла България, с вярата, че трудностите няма да надделеят над синовната ви обич към Ботевото дело и Родината, с пожелания за здраве и сили, с мисълта, че вашият жизнен път ще се слее завинаги с този на революционния гений, национален герой и безсмъртен син на отечеството - Христо Ботев! На добър час!".

На 28 май, ръководството на похода в състав: ръководител – Евгени Филипов, комендант бивак Сашко Вълков, помощник-комендант Йордан Иванов, водачи – Петьо Попов и Димитър Гергачев, коменданти походна колона – Нели Ненчовска и Цветелина Велкова, екскурзовод Тихомир Машов, лекар Константин Ангелов и еколог Атанас Сивков поведоха походниците по маршрута на Ботевата чета. С песни и скандирания колоната се движеше по предварително изготвената програма като се срещаше с местните хора от селата, където по традиция ги посрещаха с очакване и където имаше екскурзоводски беседи.

Спортните игри и изяви на учениците се проведоха в с. Баница. В местността Речка походниците имаха самодейни прояви, а на 1 юни, в подножието на паметника на връх Околчица, рецитираха стихове на Ботев. Както винаги на паметния 2 юни – Денят на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България - бе награждаването и закриването.

Членът на УС на БТС Атанас Сивков сподели, че през всичките тези години ТД „Черноморски простори” е идвало с група от 10 до 50 човека, като половината от тях са били руснаци, украйнци, молдовци и др. „Всеки бивак има своя атмосфера, във всяко село ни посрещат с хляб и сол и художествена програма, навсякъде има беседи, от които походниците научават много исторически факти. Участвам за 26-ти път – веднъж като ученик, а после като възрастен”. За първи път той е член на ръководството на похода и отговаря за екологията.

Йорданка Чанакова от същото дружество сподели как много пъти е искала да се включи в похода, но все нещо й е пречело. Тази година е планирала отпуска си предварително, за да може да участва в проявата „Това изживяване ме развълнува много.  Сред тези прекрасни деца усетих много положителна енергия и това ме зареди.”

А учениците от ОУ „П.Р.Славейков” от гр. Ямбол с удоволствие разказват за преживяното през седемте дни. Седмокласничката Силвия Стоянова за първи път участва в похода. За нея най-хубавите емоции са свързани с вървенето сред природата и с мисълта, че следват пътя на Ботев и неговите четници. Станимир Делев е петокласник и за него най-голямата емоция е общуването в групата и спането на палатки. Деница Петрова е в шести клас и е тук за трети път: „Гордея се, че съм българка. Сега съм по-силна и искам да побеждавам” – каза тя.

„Да вървя по пътя на Ботев и неговите четници е голяма тръпка. Най-много се забавлявах докато преминавахме по маршрута. Пеехме песни, измисляхме нови стихове. Сприятелихме се с учениците от с. Търнава. Искам отново да преживея това усещане”- категорична е Стела Ставрева от III ОУ „Христо Ботев” в гр. Сандански.

Най-възрастният участник тази година е 76-годишният Коста Янков от ТД „Незабравка” във Велико Търново, който участва в похода от 35 години, а най-малък - 9-годишният Мирослав Коцов от  групата на АЕЦ „Козлодуй”.

„Отново сме тук и сме още повече” каза Изпълнителният секретар на БТС Зорница Радонова преди да започне традиционното награждаване на отличилите се, което неизбежно бе съпроводено с много хубави чувства. Децата аплодираха всеки награден и нямаше място за ревност или разочарование. Екипният дух ги беше превърнал в хилядно множество, способно да съпреживява не само посланието на този открит урок по родолюбие, но и неподправеното общуване, в което всеки бе ценен, а най-добрите - отличени с плакети.

 

Категория Дисциплина

Деца

1. III ОУ „Братя Миладинови” – гр. Гоце Делчев

2. ОУ „Христо Ботев” – с. Мосомище

3. ОУ „Христо Ботев” – с. Търнава

 

Средношколци

1. ТД „Сърнена гора” – гр. Стара Загора

2. СУ „Васил Левски” – гр. Крумовград

3. ПЕГ „Йоан Екзарх” – гр. Враца

 

Категория Художествена самодейност

Деца

1. СТД „Романова крепост” – гр. Роман

2. ОУ „Христо Ботев” – с. Търнава

3. III ОУ „Братя Миладинови” – гр. Гоце Делчев

 

Средношколци

1. ТД „Сърнена гора” – гр. Стара Загора

2. СУ „Христо Ботев” – гр. Враца

3. СУ „П.К.Яворов” – гр. Чирпан

 

Категория Екология

Деца

1. ОУ „Христо Ботев” – гр. Сандански

2. ОУ „Гоце Делчев” – гр. Гоце Делчев.

3. ОУ „П.Р. Славейков” – гр. Ямбол

 

Средношколци

1. СУ „Васил Левски” – гр. Крумовград

2. ПЕГ „Йоан Екзарх” – гр. Враца

3. ТД „Сърнена гора” – гр. Стара Загора

 

В категория „Екология” бяха наградени с грамоти и индивидуалните участници Александър Атанасов от ТД „Бачо Киро” – гр. Дряново, Кристиян Марков от ТД „Незабравка” – гр. Велико Търново, Тодор Тодоров от гр. Ямбол, Иво Тодоров и Галимир Георгиев от Средно училище по алпинизъм в с. Черни Осъм.

Специална значка за 10 участия получиха: Румяна Йорданова - СУ „Христо Ботев” – гр. Айтос, Йорданка Христова  - СУ „Христо Ботев” – гр. Айтос и Димо Димов – СТД „Романова крепост” – гр. Роман. За 15 участия - Николай Колев – ТД „Сърнена гора”- гр. Стара Загора и за 35 участия - Коста Янков – ТД „Незабравка” – гр. Велико Търново.

СУ „Христо Ботев” – гр. Враца бе наградено с плакет за 70 години участие в Националния туристически поход „По пътя на Ботевата чета Козлодуй – Околчица”.

Ръководителите на всяка група получиха грамоти за участие в похода от БТС.

 

 

Btsbg.org © 2024 All rights reserved