Археологически музей

Обект номер: 
67а
Област и град: 
ПЛОВДИВСКА ОБЛАСТ
Хисаря

Музеят разполага с археологически отдел (с две зали, лапидариум и двор) и постоянна етнографска изложба.Експонатите отразяват материалната и духовна култура в региона на Хисаря от V-IV хил. пр.Хр. до късното средновековие-XIV в. Най-голям интерес от праисторическия период представляват археологическите находки, открити при разкопки на неолитните селища в Хисаря и с. Черничево-глинени съдове, глинени идоли, каменни брадви, кремъчни ножове, бойни топки. Сред образците на тракийската култура, на която е отделено значително внимание, могат да се видят фрагменти от съдове от вносна гръцка керамика и монетите, сечени на остров Тасос, в градовете Кизик, Енос и Неаполис, които доказват търговските контакти на тракийските племена с древногръцките градове-колонии по Егейското крайбрежие.

Най-голямо място в експозицията заемат предметите, отразяващи римската култура в региона и по-конкретно разцвета на римския град Диоклецианос, локализиран при хисарските минерални извори и важно курортно и лечебно селище през IV-VI.
Към археологическия музей има уредена постоянна етнографска изложба, отразяваща бита, обичаите и поминъка на населението в региона на Хисаря от Възраждането до наши дни.
В музея се предлагат специализирани екскурзоводски беседи на български, английски и руски език. Предлага се и обиколка с екскурзовод до най-атрактивните експонирани паметници на културата в археологическия резерват Хисаря.

РИМСКИ ИМПЕРАТОРСКИ ТЕРМИ (II - III в.)

Намират се в парка "Момина сълза" до водопийния павилион. Посетете този забележителен обект! Влезте в римските терми и докоснете минералната вода в басейните, която циркулира и до ден днешен по оригиналния римски водопровод и канализация.

Информация за работно време и цени за вход можете да получите в археологическия музей или на тел. 0337 62796

РИМСКА ГРОБНИЦА (IV в.)

Гробницата се състои от стълбищен коридор и гробна камера, разположена на 7 м под земята. Експонирана е в оригинал и има много добре запазена красива римска мозайка на пода.

Работно време: 

Работно време:
понеделник - петък: 08:00 - 12:00 ч. и 13:00 - 16:30 ч.
Почивни дни: събота и неделя

Входни такси:
Възрастни 5.00 лв
Пенсионери 3.00 лв
Учащи 3.00 лв
Семеен билет 10.00 лв (двама възрастни и две деца до 16г.)

Контакти: 

Адрес: гр. Хисаря, ул. Ал. Стамболийски № 8


Тел: 0337/ 620 68 , 0887/ 51 86 98

Карта: 

Добави коментар

Btsbg.org © 2024 All rights reserved