Археологически музей

Обект номер: 
67а
Област и град: 
ПЛОВДИВСКА ОБЛАСТ
Хисаря

Музеят разполага с археологически отдел (с две зали, лапидариум и двор) и постоянна етнографска изложба.Експонатите отразяват материалната и духовна култура в региона на Хисаря от V-IV хил. пр.Хр. до късното средновековие-XIV в. Най-голям интерес от праисторическия период представляват археологическите находки, открити при разкопки на неолитните селища в Хисаря и с. Черничево-глинени съдове, глинени идоли, каменни брадви, кремъчни ножове, бойни топки. Сред образците на тракийската култура, на която е отделено значително внимание, могат да се видят фрагменти от съдове от вносна гръцка керамика и монетите, сечени на остров Тасос, в градовете Кизик, Енос и Неаполис, които доказват търговските контакти на тракийските племена с древногръцките градове-колонии по Егейското крайбрежие.

Най-голямо място в експозицията заемат предметите, отразяващи римската култура в региона и по-конкретно разцвета на римския град Диоклецианос, локализиран при хисарските минерални извори и важно курортно и лечебно селище през IV-VI.
Към археологическия музей има уредена постоянна етнографска изложба, отразяваща бита, обичаите и поминъка на населението в региона на Хисаря от Възраждането до наши дни.
В музея се предлагат специализирани екскурзоводски беседи на български, английски и руски език. Предлага се и обиколка с екскурзовод до най-атрактивните експонирани паметници на културата в археологическия резерват Хисаря.

РИМСКИ ИМПЕРАТОРСКИ ТЕРМИ (II - III в.)

Намират се в парка "Момина сълза" до водопийния павилион. Посетете този забележителен обект! Влезте в римските терми и докоснете минералната вода в басейните, която циркулира и до ден днешен по оригиналния римски водопровод и канализация.

Информация за работно време и цени за вход можете да получите в археологическия музей или на тел. 0337 62796

РИМСКА ГРОБНИЦА (IV в.)

Гробницата се състои от стълбищен коридор и гробна камера, разположена на 7 м под земята. Експонирана е в оригинал и има много добре запазена красива римска мозайка на пода.

Работно време: 

Работно време:
Работно време:
Зимно: 9,30 – 16,00 ч
Лятно: 9,30 – 13,00 ч 14,00 – 17,30 ч
 Почивен ден: няма (работното време се променя на зимно и лятно при смяна на часовото време)


Обекти за посещение в Археологическия резерват Хисаря: 

Крепостна стена; Императорска резиденция; Римски терми; Перистилна жилищна сграда; Експонирани базилики-3 бр.; Римска гробница
Римска гробница – намира се на 300 м. югозападно от археологическия резерват. До гробницата се достига по пешеходна алея на юг от минералния извор «Момина сълза» и с превозно средство по обходен път при влизането в гр. Хисаря по посока Пловдив. Гробницата е от IV в и днес може да се види в антентичния й вид.

Входна такса: 2,00 лв за възрастни и 1,00 лв за учащи и пенсионери от ЕС.
Комбиниран билет: 5,00 лв за възрастни и 2,00 лв за учащи и пенсионери от ЕС.
Той включва посещение на 3 обекта - римска гробница, римски терми и археологически музей. 

Контакти: 

Адрес: гр. Хисаря, ул. Ал. Стамболийски № 8


Тел: 0337/ 620 68 , 0887/ 51 86 98

Карта: 

Добави коментар

Btsbg.org © 2023 All rights reserved