100 национални туристически обекта

 

Движението е създадено през 1966 г. по инициатива на Българския туристически съюз. Основната му идея  е всеки турист да се запознае с най-хубавите и най-свидните за всеки българин планини, природни и исторически забележителности, музеи и паметници. Началото е поставено на Черни връх в планината Витоша. Още през следващата година през месец юли, на връх Мусала, първите призьори получават златните си значки. Днес в страната има над 8900 души носители на златни значки.

Движението се ръководи от Национален координационен съвет, в който са включени представители на всички институции, ведомства и организации, имащи отношение към движението.
През 2003 г. БТС съвместно с министъра на младежта и спорта Васил Иванов - Лучано  възроди движението “Опознай България – 100 национални туристически обекта”. Актуализиран бе списъкът на обектите, отпечатани бяха нови книжки, като старите продължават да са валидни. Националното движение не е прекъсвало през последните 13 години, макар и с 10 пъти по-малко на брой участници. От възстановяването на движението през 2003 г. до днес са се включили близо 80 хиляди нови участници. Отличията на движението “100 национални туристически обекта” са бронзова, сребърна и златна значка, придружена от грамота. Значките се дават на три етапа. При посещение на 25 обекта се връчва бронзова значка, а при 50 – сребърна. При посещение на стоте обекта се връчва златна значка. Всички носители на значки имат право на участие в ежегодната томбола с предметни награди, екскурзионни летувания, екскурзия в чужбина и др. Значките се връчват в Централния съвет на Българския туристически съюз, който се намира в сградата на Министерството на младежта и спорта. Книжки и карти могат да се закупят от БТС, Информационния център на БТС, туристическите дружества в страната, както и от почти всички обекти, включени в движението.

НД “Опознай България - 100 НТО” е една от най-престижните инициатива на БТС. То е най-популярното обществено движение и е емблематично за съюза, без аналог е не само у нас, но и в света. Досега милиони хора са се докоснали до многовековната богата история на България и до нейната неповторима природа. Има участници не само от България, но и от Германия, Русия, Франция, Дания, САЩ, Сърбия, Украйна. Уникалността на движението е в това, че то е многопластово, обхваща не само исторически, но и културни, природни и археологически забележителности. Към вече утвърдените обекти се включват нови, с което се дава възможност на участниците да имат по-голям избор при посещаване на забележителностите в страната ни.

100 НТО - Обекти

Банско

Пирин

с.Добърско

Мелник

Петрич

Благоевград

Сандански

Гоце Делчев

Несебър

Поморие

Обект номер:
Музей на солта

Бургас

Малко Търново

Созопол

Царево

Варна

Обект номер:
РИМСКИ ТЕРМИ

Девня

Велико Търново

Обект номер:
11
Царевец

Свищов

Елена

Смолян

Обект номер:
83а
Планетариум

с.Момчиловци

Обект номер:
83б
с. Момчиловци

Родопи

Пампорово

Обект номер:
84а
връх Снежанка – Пампорово

Златоград

с.Широка Лъка

Мадан

Видин

Белоградчик

Враца

Мездра

Козлодуй

Габрово

с.Боженци

Трявна

Дряново

Добрич

Балчик

Каварна

Нос Калиакра

Кърджали

Кюстендил

с.Стоб

Ловеч

Луковит

с.Деветаки

Троян

Тетевен

с.Брестница

Берковица

Чипровци

Пазарджик

Панагюрище

Пещера

Батак

Велинград

Брацигово

Трън

Перник

Плевен

Пловдив

Перущица

Сопот

Обект номер:
43
Сопот – Женски метох

Карлово

Калофер

Асеновград

с.Бачково

с.Старосел

Хисаря

Клисура

Разград

Исперих

Русе

Силистра

с.Сребърна

Тутракан

Сливен

Котел

с.Жеравна

Нова Загора

София

Етрополе

Копривщица

с.Осеновлаг

Самоков

с.Белчин

Обект номер:
79а
с. Белчин - "Цари Мали Град"

Ботевград

Чирпан

с.Златна ливада

Стара Загора

Казанлък

Шипка

Търговище

Хасково

с.Мезек

Ивайловград

с.Александрово

Димитровград

Шумен

Обект номер:
95
Шумен – Томбул джамия

Плиска

с.Мадара

Велики Преслав

Ямбол

Елхово

Btsbg.org © 2023 All rights reserved