Музей Рилски манастир в Рилска света обител

Обект номер: 
28
Област и град: 
КЮСТЕНДИЛСКА ОБЛАСТ

За Рилската света обител е невъзможно да се разкаже, защото не достигат думите, с които да се опише това чудо на вярата и архитектурата. Създаден през 30-те години на X век на мястото на стара постница, манастирът многократно е разрушаван и възстановяван. Негов създател е отшелникът монах Йоан Рилски, роден около 876 година в село Скрино, сгушено в гънките на Осоговската планина. След смъртта му в 946 година, този първи и най-велик български светец бил канонизиран в Средец /София/. След безброй митарства мощите му, оцелели по чудо, през 1469 година отново били върнати в обновения Рилски манастир, Юздето и до днес са предмет на поклонение. Преподобният Иван Рилски е обявен за изключителен небесен покровител на българския народ и е почитан благоговейно от всички българи.

През XIV век феодалът Стефан Хрельо Драговол превръща манастира в добре укрепен ансамбъл, който отвън прилича на крепост, а вътре изненадва с мекотата на архитектурните форми: арки, колонади, покрити дървени стълби и резбовани чардаци. В средата на вътрешния двор доминира Хрельовата кула, към която в по-нови времена е добавена и камбанария.

Пожари изпепеляват манастира през 1778 и 1833 година, но и двата пъти той бива възстановен от майстор Алекси. Между 1834 и 1837 година била построена главната черква "Рождество Богородично" с фантастично красив иконостас. Изографисали я най-добрите иконописци по онова време: Димитър и Симеон Молерови от Банската художествена школа, Захари Зограф, неговият брат Димитър и племенникът му Станислав Доспевски от Самоковската школа.

Манастирът притежава изключително богата библиотека, която съхранява около 250 ръкописни книги от 11-19 век, 9000 старопечатни издания, нотирани ръкописи и възрожденски графични щампи, а музеят е истинска съкровищница със своите 35000 исторически експоната, произведения на приложното изкуство, дърворезби, култови и етнографски предмети. Да не говорим за богатата колекция от икони.

Не може да се види всичко в тази люлка на българския дух, история, култура и изкуство, но колкото и малко време да имате, не бива да пропускате две неща: чудотворната икона на Света Богородица Одигитрия /Пътеводителка/, дарена според едно предположение от Мара, сестра на цар Иван Шишман и съпруга на султан Мурад Първи.

Второто уникално произведение е кръстът, изработен с фини длета, увеличителни лещи и резбован с игла от монаха Рафаил, роден в радомирското село Калища. Той съумял за 12 години, върху цяло парче дърво с размери едва 81 на 43 сантиметра, да извае 104 религиозни сцени, 36 момента от живота на Исус Христос и още 650 малки фигурки. За създаването на този невероятен шедьовър монахът заплатил със загубата на своето зрение.

Рилският манастир е обявен през 1983 година от ЮНЕСКО за паметник на културата със световно значение.

Вижте обекта в списъка на световното културно наследство на Юнеско.

Работно време: 

Манастир: 7.00 до 20.00 ч

Хрельова кула  (работи само от 1 юни до 30 септември).
Етнографски музей и възрожденски гостни стаи, Манастирско стопанство, Църковно-исторически музей:
От 1 юни до 30 септември:  08.30 - 19.30 ч. - без почивен ден
От 1 октомври до 31 май: 08.30 - 16.30 ч. - без почивен ден

Входни такси:

Църковно-исторически музей:
Възрастни - 8.00  лв.
Учащи - 1.00 лв.
Семейство (двама възрастни и деца) - 3.00 лв.

Хрельова кула, Етнографски музей и възрожденски гостни стаи, Манастирско стопанство:
Възрастни - 5 лв.
Учащи - 1 лв.
Семейство (двама възрастни и деца) - 3 лв.

Беседи:
български език - 8 лв.
Нанглийски език - 20 лв.

 

 

Контакти: 

+359 896 872 016

+359 7054 3383

+359 7054 2208

Карта: 

Добави коментар

Btsbg.org © 2023 All rights reserved