Паметник на Христо Ботев и неговата чета

Обект номер: 
18
Област и град: 
ВРАЧАНСКА ОБЛАСТ
Козлодуй

Много са паметниците, посветени на подвига на Христо Ботев и неговите четници, но едни от най-изразителните и с най-вълнуваща история са в Козлодуй, което е естествено, защото оттук те се отправиха към вечността, за да останат завинаги в

народната памет. Първото честване, което тогава се наричало "оброк", било устроено от жителите на Козлодуй още през месец май 1878 година. Бил сторен курбан от 200 агнета, по едно за всеки загинал четник. Мястото и досега се нарича Оброк. На брега тогава бил издигнат опълченски кръст от акациево дърво, изработен от даскал Младен Павлов. През 1882 година, пак по инициатива на местните жители, там бил поставен и оброчен каменен кръст, а през 1932 година на Крушов баир /в непосредствена близост до мястото на слизане на четата/ бил създаден жив паметник - инициалите на Христо Ботев, очертани с акациеви дръвчета. Две години по-късно жителите на Козлодуй дали по десет дни доброволен труд и с каруците си извозили баластрата, необходима за вдигането на внушителен паметник на брега, чийто създател бил сливналията Стефан Пейчев. Неговото освещаване трябвало да се извърши на 1 септември 1939 година, но на тази дата Германия обявява война на Полша и вестите провалят тържественото откриване. През 1947 година бюстът на Христо Ботев, подарен през 1936 година от юнкерите от царското военно училище, бива положен на пиедестал в центъра на Козлодуй. Всяка година на 2 юни тук се стичат множество хора, за да изразят своята почит и уважение към една от най-светлите личности в историята на България. 

Контакти: 

Печатът е в хижа "Козлодуйски бряг" , която се намира в парка, близо до мястото, където е слязла Ботевата чета през 1876 г.

Карта: 

Добави коментар

Btsbg.org © 2024 All rights reserved