Регионален етнографски музей на открито„Етър”

Обект номер: 
19
Област и град: 
ГАБРОВСКА ОБЛАСТ
Габрово

Регионален етнографският музей на открито „Етър” в Габрово е открит през 1964 г. по идея на Лазар Донков. Неговата задача е да издирва, проучва, съхранява и популяризира архитектурата, бита, поминъка и културата на балканджиите от периода на Възраждането до наши дни от региона на Централна Стара планина. Суровият климат, неплодородната и недостатъчна обработваема земя не допринасят за развитието на земеделието. Но тучните поляни, обилната вода и вековните гори са предпоставка за въздигане на скотовъдството и занаятчийството. Практичността на балканджиите, изобретателността и трудолюбието им са в основата на икономическия подем на селищата в Стара планина. Замогването на хората повишава потребностите от просвета, култура и независимост – религиозна и политическа. Будни по дух и с усет към новото, балканджиите неотклонно развиват занаятите, полагайки основите на индустрията в свободна България.

Животът на планинците, техните делници и празници са обект на експозицията в музей „Етър”, където са обособени няколко тематични сектора:

Сбирката на действащи съоръжения, задвижвани с водна сила - единствена в България, е разположена по десния бряг на река Сивек. Тя включва две воденици, различни по начин на задвижване, тепавица, две валявици, бичкиджийница, гайтанджийска одая, два струга – за гаванки и бъклици, и точило.

Ансамбълът „Занаятчийска чаршия" представя главна градска улица от ХVІІІ-ХІХ век с работещи занаятчийски работилници, жилища над тях, кафене, търговски дюкян.

Сгради и обекти с обществено и култово предназначение - часовникова кула, мостове, чешми, църква с училище, Кръстникколчов хан, механа.

Традиционните поминъчни дейности на балканджиите – скотовъдство и овощарство, са представени с мандра, канално пушило и сушило за сливи.

Тук, сред балканските дебри и ромоленето на реката, се гушат прелестни български къщи, а сръчните ръце на майстори занаятчии творят красота. В музея, съхраняващ „духа на България”, посетителят съпреживява миналото, запознавайки се с архитектурата и занаятите, с техниката и технологиите на българите от стари времена. Той е живата връзка с българските корени.

Работно време: 

Работно време на Регионален етнографски музей на открито „Етър”

Музей на отрито

Музей „Етър" работи целогодишно, без почивен ден. През летния сезон, от края на месец април до края на месец септември, работното време е от 9:00 до 19:00 ч. През зимния сезон, от началото на месец октомври до края на месец април, работното време е от 9:00 до 17:00 ч.

На официалните празници музеят работи с намалено работно време: 1 януари 11:00–17:00 ч., Великден (неделя) 11:00–17:00 ч., 24 декември 9:00–15:30 ч. и 25 декември 11:00–17:00 ч.

 

Музеен детски център

Музейният детски център работи от месец май до месец септември без почивен ден от 9:30 до 18:00 ч. Организираните посещения в Музеен детски център се провеждат само след предварителна заявка.

Музейният детски център е предназначен за деца от 4 до 12 г. които са придружени от родител или учител. Безопасността на децата е отговорност на техните придружители. Максимален капацитет на центъра е 15 деца. Групи от над 10 деца получават подарък.

Цената на работилниците в Музейния детски център е 2 лв. с изключение на Грънчарската работилница, за която цената е 4 лв. Комбинираният билет на цена 5 лв. включва участието в грънчарска работилница и ползване на останалите модули. За деца в неравностойно положение е безплатно.

 

Център “Българка”

Лятно работно време (30 април 2018 г. – 30 септември 2018 г.):         10:00 - 18:00 ч.

Зимно работно време (2 октомври 2017 г. – 29 април 2018 г.): по предварителна заявка

Цени на билети

 

март - ноември

декември - февруари

Възрастен

5 лв.

3 лв.

Ученик/Студент

2 лв.

1 лв.

Български гражданин над 65 г.

3 лв.

2 лв.

Семеен билет с деца до 18 години

9 лв.

6 лв.

Дете до 7 години

вход свободен

вход свободен

Лице  в неравностойно положение

вход свободен

вход свободен

Група над 20 учащи

1,60 лв. /за всеки

1 лв. / за всеки

Група над 20 пенсионери

2,40 лв. /за всеки

1,60 лв. / за всеки

 

За членове на ИКОМ, почетни граждани на Габрово, служители на музеи в България и приятели на РЕМО „Етър“ входът е свободен.

Абонаментни музейни карти

Абонаментната карта за посещение на музей „Етър“ е удобен и евтин начин за достъп до експозицията и събитията в музея за онези, които го посещават през цялата година. Тя осигурява достъп за период от 12 месеца, от датата на закупуване й.  Абонаментните карти могат да се закупят на касите в музей „Етър".

   

Възрастни

   12 лв.

Ученици, студенти и пенсионери

     6 лв.

Семейства с деца до 18 години

   20 лв.

 

Екскурзоводни беседи

При наличие на свободни музейни екскурзоводи не се допуска воденето на туристически групи от външни гидове на територията на ЕМО „Етър“.

Цена на обзорната беседа на български език:                                                                                         10 лв.

Цена на обзорната беседа на чужд език (английски, немски, френски, руски езици):                          20 лв.

Цена на тематичните беседи:                                                                                                                    12 лв.

Цена на тематичните беседи на чужд език (английски, немски, френски, руски езици):                      20 лв.   

Паркинг

За лек автомобил:     

до 30 минути – безплатно

до 1 час – 1 лв.

до 2 часа – 2 лв.

за всеки започнат час след втория – 1 лв.

За автобус: 

до 30 минути – безплатно

до 1 час – 3 лв.

до 2 часа – 4 лв.  

за всеки започнат час след втория – 1 лв.

Контакти: 

Регионален етнографски музей на открито „Етър“

Адрес: България, гр. Габрово, ул. Ген. Дерожински № 144

e-mail: museum [hop] etar [bts] bg

site: www.etar.bg

 

Телефони:  

Директор                         +35966 801 830

Дежурен екскурзовод  +359 888 401 198

Карта: 

Добави коментар

Btsbg.org © 2023 All rights reserved