Исторически музей

Обект номер: 
41
Област и град: 
ПЛОВДИВСКА ОБЛАСТ
Пловдив

На този град названието „Кръстопът на цивилизации" му приляга напълно. През него отколе минават важни пътни артерии, свързващи Изтока със Запада, Черно море с Адриатика и Средиземноморието с Балтика. Живописният Пловдив, по-стар от такива знаменити средища като Картаген, Константинопол, Атина и Рим, е симбиоза от разнородни влияния, но със своя културна идентичност.

Най-доброто доказателство е архитектурно-историческият резерват "Старият Пловдив", разположен върху трихълмието на древния Три-монциум. Често го наричат музей на открито, но в същото време той е и място, където животът пулсира - една прекрасна симбиоза, изтъкана от археологически музеи и галерии, старинни сгради и религиозни храмове с богата украса, малки дворчета и пълни с хора калдъръмени улички - уютен и в същото време космополитен. Тук може да се проследи цялостното развитие на жилищната архитектура през Възраждането - самобитни къщи, станали причина през 1979 година „Старият Пловдив" да бъде отличен със златен европейски медал за принос в опазването на значими паметници от миналото. Трудно е да се разкаже най-важното за град като Пловдив, но някои неща в никакъв случай не бива да се пропускат.

На първо място това е Историческият музей, чийто четири отдела са разположени в три забележителни сгради. Експозиция "Българско Възраждане" е настанена в къща, принадлежала на богатия търговец и абаджия Димитър Георгиади. Тук могат да се видят документи, вещи и ценности на значими личности, допринесли за църковната и националната ни независимост. Сградата на някогашното Областно събрание е приютила богатите колекции на отдел "Съединение на Княжество България с Източна Румелия 1885 г." На същото място е и отдел „Нова история", в който акцентът пада върху Първото изложение от 1892 година и икономическия и културен подем на града между двете световни войни. В къщата-музей „Христо Г. Данов", в която „българският Гутенберг" живее до смъртта си през 1911 година, е забележителната експозиция "Книгоиздаването в Пловдив и в Пловдивския край през Възраждането".

Работно време: 

Експозиция „Съединение на България 1885 година”
Зимно работно време: 8.30-12.00 : 12.30-17.00 часа
събота: 9.30-17.00 часа
почивен ден: неделя.
Лятно работно време: 9.30-12.00 : 12.30-18.00 часа
събота: 9.30-17.00 часа
почивен ден: - неделя.


Работно време на всички експозиции...

Входни такси:
Ученици, студенти, пенсионери и хора с увреждания – 1.00 лв.
Възрастни – 2.00 лв.

Контакти: 

Тел: 032/629409


Факс: 032/269955


e-mail: hm_plovdiv [hop] mail [bts] bg


e-mail: historymuzeumplovdiv [hop] gmail [bts] com


http://www.historymuseumplovdiv.org/

Профил във Facebook: http://www.facebook.com/rimplovdiv 
Профил в Wordpress: http://rimplovdiv.wordpress.com/ 
Профил в Youtube: http://www.youtube.com/rimplovdiv

Карта: 

Добави коментар

Btsbg.org © 2023 All rights reserved