Исторически музей

Обект номер: 
44а
Област и град: 
ПЛОВДИВСКА ОБЛАСТ
Карлово

Историческият музей в гр. Карлово има повече от сто годишна история. Намира се в Историческата зона „Старинно Карлово”– ансамблов паметник на културата, в която са запазени едни от най-стойностните възрождиенски къщи и дворове. 

Сградата, в която се помещава е построена през 1871 г. Тя е един от най-представителните архитектурни паметници в града от епохата на Българското Възраждане. Експозицията е разположена на 800 кв. м площ и проследява историята на Карлово и на част от Карловския регион. Представено е археологическото наследство на Стремската долина от праисторическата, античната и средновековната епохи. Експозицията е представя част от многобройните занаяти, развивали се тук: медникарство, кожарство, златарство и др. Специално място е отделено на най-добре развитите занаяти през епохата на Възраждането – гайтанджийството и розопроизводството. 

Много атрактивни са изложените кукерски костюми, свързани с традиционните за Карловско кукерски игри. Проследено е развитието на просветното дело и книжовната дейност на редица карловски просветители.

С много документи и оригинални оръжия е представено участието на българите от Карловско в национално - освободителното движение през Възраждането и драматичните събития по време на Руско-турската освободителна война през 1877 - 1878 г.

Тук всеки посетител може да се запознае с първите десетилетия от историята на Карлово след Освобождението, както и с делото на карловските дарители братята Евлогий и Христо Георгиеви, Пулиеви, Лазарови и др.
Към музея работят и Етнографска експозиция „Мазакова къща” и експозиция в къщата на Даскал Ботьо Петков (за посещения в нея предварителна заявка в Историческия музей).
Музеят предлага пешеходна разходка в града по туристически маршрути с включени културно-исторически и природни забележителности с екскурзовод.

Работно време: 

Музеят е отворен за посетители всеки ден:
от 8.00 ч. - 12.00 ч. и от 13.00 ч. - 17.00 ч.


Входни такси: 

възрастни – 2 лв.
ученици – 1 лв.


Беседи на български и английски език
(за групи до 40 човека) – 5 лв.

Контакти: 

Адрес: 4300 гр. Карлово, ул. „Възрожденска” 4


Тел: +359 335 9 47 28


email: musei_karlovo [hop] abv [bts] bg, museum_karlovo [hop] abv [bts] bg

Карта: 

Добави коментар

Btsbg.org © 2023 All rights reserved