Късноантична сграда „Ирини“ от Филипопол

Обект номер: 
41б
Област и град: 
Пловдив

Късноантична сграда „Ирини“ е разкрита при спасителни археологически проучвания в периода 1983 – 1984 г. Разположена е в непосредствена близост до Епископската базилика. Сградата, заедно с части от античната улична мрежа, е запазена и може да бъде видяна на място в съвременния пешеходен подлез „Археологически“.

Късноантичната жилищна сграда се състои от представителна и домакинска част. Представителната ѝ част – двор, обграден от колони, и няколко помещения с подови мозайки, се датира от ІV – V век.

Многоцветните мозайки, заемащи 160 кв.м, са наситени с растителни и фигурални изображения. Поредица от поздравителни надписи по мозайката насочват посетителя от входното помещение, през портика, към триклиния (залата за пиршества) и таблиния (приемно помещение). Залата за пиршества е настлана с богато орнаментирана подова мозайка, чийто акцент е изображението на женски образ с надпис EIPHNH.

Мястото и ролята на собственика на сграда „Ирини“ в живота на града по това време е видно и от наличието на улица (cardo), допълнително прокарана по време на изграждането на Епископската базилика, за да осигури пряка връзка между двете сгради. Възприето е мнението, че късноантичната сграда „Ирини“ е функционирала като резиденция на епископа на Филипопол.

От 2018 г. Късноантична сграда „Ирини“ е вписана в Индикативната листа на България в ЮНЕСКО като част от сериен обект „Епископската базилика и късноантичните мозайки на Филипопол, римска провинция Тракия“, който включва още Епископската базилика на Филипопол и Малка базилика от Филипопол – също част от „100 национални туристически обекта“.

Работно време: 

Работно време:
от 09:00 ч. - 18:00 ч. без почивен ден
*Последен вход за посетители: 17:15
*Забележка: Възможно е обектът да бъде затворен във връзка с провеждане на събитие.

Входни такси:
За възрастни: 5 лв.
Индивидуален билет за ученици и студенти: 2 лв.
Фамилен билет (родители с деца от 7 до 16 г.) : 10 лв.
Групови посещения зад 10 души: 4 лв. (на човек) Групови посещения за ученици и студенти над 10 души: 1 (на човек)
*Забележка: Съществува възможност за закупуване на комбинирани билети. Повече информация: http://oldplovdiv.bg/tickets
Информация за провеждане на събития : events [bts] bishopsbasilica [hop] oldplovdiv [bts] bg

Карта: 

гр. Пловдив, район Централен, бул. "Цар Борис III Обединител", подлез Археологически

Добави коментар

Btsbg.org © 2024 All rights reserved