Исторически музей

Обект номер: 
38
Област и град: 
ПАЗАРДЖИШКА ОБЛАСТ
Батак

Когато човек се изправи на брега на язовир "Батак" и зарее поглед над Западните Родопи, първото, което му идва на ум, са редовете, написани от Иван Вазов: „Но кой казва, че България не е хубава, божествено хубава и величествена? Елате, елате и погледнете!"

Сред красотата на тази планина е трудно, почти невъзможно да се допусне, че в нея се е проливала кръв, но уви, това е самата истина. И то кръв на невинни хора, чието "престъпление" е била жаждата им за свобода, за национална независимост.

В историческия музей на Батак се съхраняват експонати от много цивилизации: на траките от войнственото племе беси, на римляни, византийци, славяни, прабългари, османци и българи.

Но този град е известен не само у нас, а и по света най-вече с героизма, проявен от неговите жители по време на Априлското въстание. Неговият своеобразен музеен комплекс включва още църквата-костница „Света Неделя", както и Шаровата и Балиновата къщи - исторически паметници, образци на традиционната архитектура от онова време. Втората е приютила и богата етнографска експозиция.

Най-внушителният християнски храм в Батак е „Света Богородица", но ние, по разбираеми причини, ще се спрем повече на вече споменатата „Света Неделя". Тя била построена през 1813 година само за 75 дни. Оградили я с високи каменни стени - като крепост, която наричали Калето. След разгрома на въстанието вътре се събрали над 2000 души, най-вече жени, деца и старци, които разчитали на защитата на масивните стени и на Божията закрила. Бранили я три дни. За да сломят защитниците, турците пускали вътре цели кошери с разярени пчели и запалена, напоена с газ слама. Мнозина загинали от задушаване, но най-страшна била жаждата. Майките квасели устните на дечицата със зехтин, докато го имало, а после и с кръвта на убитите. Изкопали с голи ръце кладенец, за да търсят вода, но напусто. Когато решили да се предадат и отворили вратите, там ги чакали жадните за кръв хора на Ахмед ага Барутанлията. И трябвало да избират -между смъртта и приемането на исляма. По-голямата част от тях не се отказали от своята вяра и били избити. След всичко това, турците научили, че тук ще дойде международна анкетна комисия и се опитали да заличат следите от клането. Събрали и погребали част от телата, варосали стените, но кръвта отново избила по тях, та се опитали да свалят мазилката от зидовете.

Светът научил за потресаващите зверства най-напред от репортажите на американския журналист, военния кореспондент на вестник „Дейли нюз" Джанюариъс Макгахан, чиито репортажи били издадени в отделна книга и веднага преведени на много чужди езици. Не останал по-назад писателят Виктор Юго, който се застъпил за българските интереси пред френския парламент. И още редица други...

След потушаването на въстанието равносметката е страшна: погубени били над 5000 души - мъже, жени и невинни дечица от 6-7000-то население на Батак.

През 1955 година „Света Неделя" е обявена за музей, а жителите на този град казват, че тя, след всичко станало, е „малката църква на Батак, в която влизаш с наведена глава", но и „голямата църква на България, от която излизаш с вдигната глава"!

Работно време: 

Лятно работно време

(1 юни – 31 август) 9.00 – 18:30 ч.

Зимно работно време

(1 септември – 31 май) 9.00 – 17.00
(почивни дни: 24 декември1 януари и Великден)

Входни такси:
Такса „ВХОД” за всички музейни експозиции - Исторически музей- Батак, Балинова къща и Шарова къща:

Възрастни 6,00 лв.
Учащи и пенсионери 3,00 лв.
3 – членно семейство (с 1 учащо дете) 14,00 лв.
4 – членно семейство (с 2 учащи деца) 17,00 лв.
Деца до 7 години, хора с увреждания, деца от социални домове Безплатно

Такса ВХОД за Исторически музей – Батак и Шарова къща

Възрастни 5,00 лв.
Учащи и пенсионери 2,00 лв.

Такса ВХОД за Балинова къща и Шарова къща

Възрастни 5,00 лв.
Учащи и пенсионери 2,00 лв.

Такси беседи

Обзорна беседа на български език 15,00 лв.
Обзорна беседа на чужд език 25,00 лв.
Филм 8,00 лв.
Образователна беседа на български език 15,00 лв.
Образователна беседа на чужд език 25,00 лв.
Такса любителско фотозаснемане 2,00 лв.
Контакти: 

Адрес: град Батак 4580 
област Пазарджик
пл. "Освобождение" № 3


ТЕЛЕФОНИ ЗА КОНТАКТИ:
03553 2026 - МУЗЕЕН ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР
03553 2339 - ДИРЕКТОР


Факс : 03553 23-39
email: museum_batak [hop] abv [bts] bg

Сайт на музея : museumbatak.com

Карта: 

Добави коментар

Btsbg.org © 2024 All rights reserved