Цари Мали Град

Обект номер: 
79а
Област и град: 
СОФИЙСКА ОБЛАСТ
с.Белчин

Музейният комплекс в село Белчин, известен като „Цари Мали град" също влезе в списъка на 100-те НТО на България. Той е филиал на Историческия музей в Самоков и ще фигурира под 79 в книжката на 100-те НТО - като подобект към него. Музейният комплекс е открит официално през 2009 г. и включва:

средновековната църква „Св.Петка", музейната сграда под нея и крепостта, разположена на хълма над тях.

Средновековната църква е реставрирана изцяло и е обявена за Археологически и Архитектурен паметник на културата с национално значение.В нея се извършва действащо богослужение, като едновременно с това е разположена постоянна експозиция от икони.Църквата е изписана, като в нея е запазен и уникален иконостас.
Музейната сграда е новоизградена реплика на стара Възрожденска къща в Белчин от XIX в. На първия етаж е разгърната археологическа експозиция от находки от крепостта „Цари Мали град" и сбирка от ръкописи и оригинална старопечатна литература. Показани са уникални образци, един от които е требника на Божидар Вучкович от XVI в. На втория етаж е разположена етнографска сбирка от носии, богата колекция от съдове, оригинални тъкани и завивки, детски люлки и действащ разбой, на който може да се тъче.
Античната крепост „Цари Мали град" с църковен ансамбъл и оброк, се проучва от 2007 г. Обявена е за паметник на културата с национално значение. Извън крепостта се намира култовият комплекс. Там е бил оброка и каменния кръст за „Св. Спас" или Възнесение Господне, почитан до 50те години на XX в., една средновековна църква от XV в. и останките на два раннохристиянски храма., а под тях руините на езическо светилище. Едно от уникалните неща на обекта е почти 1700 г. християнски култ на едно място.

Работно време: 

Музеен комплекс: 8.00 - 12.00 ч. и 13.00 - 17.00 ч.


Входни такси:

Възрастни - 1.00 лв.

Деца, ученици, пенсионери - 0.50 лв.


Беседи: Цена - 1.00 лв.


Храм "Света Петка"  

8.00 - 17.00 ч. (обедна почивка: 12.00 - 13.00 ч.)

Почивен ден: понеделник


Крепостта е отворена за посещения!

Контакти: 

http://www.carimaligrad.com/

Тел: + 359 886 614 814


е-mail: info [hop] carimaligrad [bts] com


Адрес: с. Белчин, Община Самоков 


Контакт: Веселин Хаджиангелов

Карта: 

Добави коментар

Btsbg.org © 2023 All rights reserved