Исторически музей

Обект номер: 
51
Област и град: 
СИЛИСТРЕНСКА ОБЛАСТ
Силистра

Историческият музей които се помещава в реставрираната крепост на Силистра разполага с фонд от над 60 000 експоната и пази богатства не само с национално, но и със световно значение. През 1976 година с министерско постановление е обявен Археологически резерват „Дуросторум - Дръстър - Силистра", в чийто граници днес са 90 процента от територията на съвременния град.

В експозициите могат да се видят уникални експонати: римски каменен слънчев часовник, римски спортен шлем-маска с изобразени грифони, гробни находки от благородни метали от различни епохи, колесница -погребение на знатен римски магистрат от края на III век. И още - статуя на римлянка, изработена в Дуросторум, златен пръстен на някой от първите християни, колекции накити от III-IV и XIII-XIV век, печати на български и византийски владетели и висши аристократи, златни накити, монетни колекции и съкровища от IV век преди Христа до XV век след Христа, една от най-големите колекции средновековни кръстове, оригинални оръдия на труда, костюми, кукерски маски от региона и още много други експонати.

Най-известният в нашата страна и в чужбина античен паметник на Дуросторум безспорно е гробницата със стенописите на висш сановник -патриция Аеций, роден тук около 380 година, издигнал се до консул и върховен главнокомандващ, наречен от древните хронисти "последният римлянин".

Работно време: 

Работно време:
Лятно работно време (1 май – 30 септември)
от вторник до събота: 9.30 – 12.00 ч. и 12.30 – 17.00 ч.
Почивни дни: неделя и понеделник
Зимно работно време (1 октомври – 30 април)
от понеделник до петък: 9.30 – 12.00 ч. и 12.30 – 17.00 ч.
Почивни дни: събота и неделя

Входни такси:
Ученици, студенти, пенсионери – 1 лв.
Възрастни – 3 лв.
Беседа – 6 лв.

Контакти: 

Адрес: ул. „Г. С. Раковски” №24


Тел: +359 86 820 386


e-mail: museumsilistra [hop] abv [bts] bg

Карта: 

Добави коментар

Btsbg.org © 2024 All rights reserved