Пещера „Леденика“

Обект номер: 
16
Област и град: 
ВРАЧАНСКА ОБЛАСТ
Враца

Пещерата “Леденика” се намира в Северозападния край на Врачанската планина, на 16 км. от гр. Враца. Пещерата впечатлява с големите си размери, а през зимата грабва посетителите с изящната си ледена украса, откъдето произлиза и името й. През

пролетта и зимата първата зала на пещерата – Предверието - очарова с ледено кристалната си украса. Най-високата точка на пещерата се нарича “Седмото небе” и е достъпно само за най-запалените туристи. Температурата в пещерата варира от –7 до –15 градуса до 8 градуса във вътрешността. Влажността на въздуха е 92%.

За да видите пещерата "Леденика" в цялото й великолепие, е най-добре да я посетите през зимата или пролетта. Тя се намира в северозападната част на Врачанската планина и е на 16 километра от града. Известна е на хората от този край отдавна, даже в нея овчарите са съхранявали млякото на хладно.

Входът й е на 830 надморска височина, в най-ниската част на Леденишкия валог. През зимата студеният въздух нахлува в пещерата през няколко понора и изстудява три от най-интересните зали - Преддверието, Малката и Концертната зала. По стените им се образува скреж и цели ледени водопади, от таваните увисват феерични висулки, напомнящи боздугани и мечове, на подовете се появяват „сервизи от бутилки и чаши", сътворени от вездесъщия лед, а до самия вход, в Преддверието, се възправя огромна ледена колона. Вече разбирате защо тази пещера не е могла да бъде наречена другояче освен Леденика.

Тя е дълга около 300 метра и има десет зали, коя от коя по-привлекателна. След Преддверието човек трябва да се наведе ниско, за да се промуши през прохода, който носи симптоматичното име "Плъзнята", и така стига до Малката зала, която е почти кръгла. След още едно стеснение се влиза в „бисера" на пещерата - Концертната зала. Тя е с наистина впечатляващи размери /60 на 45 метра и е висока 23/. Тук с повече въображение и помощ от екскурзовода могат да се видят образувания като Соколът, къщичката на Баба Яга, Крокодилът, Соколът, Дядо Коледа, Главата на великана - пазителят на пещерата и много други. В тази зала са изнесени едни от първите концерти под земята у нас, но те са краткотрайни, защото високата влажност на въздуха се отразява неблагоприятно на инструментите.

Леденика е призната за природна забележителност от 1963 година и е най-посещаваната благоустроена българска пещера.

Работно време: 

Работно време:
От 9:00 ч до 18:00 ч
последно влизане в 17:00 ч.
Влизането в пещерата се извършва с най-малко двама възрастни посетители.

Входни такси:
Редовен билет: 15 лв.
Намален: (за ученици, студенти (редовно обучение и срещу показан документ) и пенсионери): 12 лв.

При групово посещение над 10 човека:
За възрастни - 12 лв.
За ученици, студенти (редовно обучение и срещу показан документ) и пенсионери - 10 лв.

Карта: 

Добави коментар

Btsbg.org © 2024 All rights reserved