Национален музей "Параход Радецки"

Обект номер: 
18
Област и град: 
ВРАЧАНСКА ОБЛАСТ
Козлодуй

Националния музей „Параход Радецки” събира, обработва и популяризира исторически сведения и документи, свързани с формирането на Ботевата чета, десанта й на Козлодуйския бряг, героичния подвиг, признателността на българския народ към безсмъртното дело и възстановяването на легендарния параход „Радецки”. 

Както е известно, на 16 май 1876 година Христо Ботев и част от неговите четници се качват на парахода в Гюргево. От още няколко пристанища, за да не привличат вниманието на румънските власти, към тях се присъединяват и останалите бунтовници. На 17 май /29-и по нов стил/ те завладяват кораба. На неговия борд Ботев пише прочутото трогателно писмо до жена си Венета и още едно, на френски език, до капитан Енглендер, в което обяснява своята постъпка и поставя исканията си. Капитанът не само се съгласява да пристане при село Козлодуй, но и пожелава успех в благородната мисия на българските четници. Именно той в спомените си описва тържествената трогателна гледка на падналите на колене въстаници, целуващи родната земя. През 1906 година се родила идеята „Радецки" да бъде откупен от Виена и докаран в България, но когато Народното събрание се събрало да гласува това решение, по предложение на Димитър Петков, министър-председателят пада убит на бул. "Цар Освободител" и идеята е забравена. Параходът се използвал до 1918 година, след което през 1924 бил бракуван и унищожен. През 1964 година журналистката Лиляна Лозанова от вестник "Септемврийче", открива текуща сметка със. сумата 2,50 лева и подема кампания за неговото възстановяване в чест на 90-годишнината от гибелта на Христо Ботев. И се случва нещо, което днес звучи като фантастика: създава се национален щаб от корабостроители, инженери и архитекти, а 1 200 000 деца от цяла България предават 523 000 лева, събрани от билки и участие в трудови бригади. Корабостроителницата „Обуда" в Будапеща възстановява „Радецки" в автентичния му вид и на 30 май 1966 година при небивал ентусиазъм той е посрещнат на Козлодуйския бряг. По-късно човешката небрежност едва не го погубва, защото след обилен снеговалеж той потъва в лимана на Русе. С много труд и средства е изваден и отново обзаведен. През 1988 година се взема решение парната машина, за която няма резервни части, да бъде заменена с дизелови двигатели и корабът отново излиза в ремонт до октомври 1993 година. Днес той е в специално изграденото за него място край Козлодуй. „Дейността на музея от неговото създаване до наши дни - казва неговата директорка Людмила Дамянова - можем да охарактеризираме само с една единствена дума - борба."

Кораб „Радецки” осъществява едночасови пътувания в района на Козлодуйското пристанище с групи при максимален брой пътници до 100 души. Пътуванията се осъществяват всяка година от средата на м. март до средата на м. ноември, всеки ден от седмицата, без почивен ден. Денят и часът на екскурзията е по желание на групите, заявки могат да бъдат направени на посочените телефони. 

През летния сезон кораб „Радецки” предлага и каюти с възможността за нощуване. Цената на легло за нощувка за възрастни е 10лв., за ученици, студенти и пенсионери – 8,00лв.

Друго удобство, от което биха могли да се възползват посетителите на Националния Музей „Параход Радецки” е възможността за наемане на зала за провеждане на делови срещи и конференции. Цената за наем на един астрономически час е 80,00лв.
На легендарния кораб „Радецки” може да извършите церемонията по сключване на граждански брак. Таксата е 80,00лв.

Работно време: 

9.00-18.00 ч. без почивен ден

ВЪЗМОЖНОСТ ЗА НОЩУВКА - ОБЕКТ 18
Хижа "Козлодуйски бряг", 
адрес: Парк "Ботев", на брега та р. Дунав,(55 м н.в., 40 легла, в непосредствена близост до паметника на Христо Ботев)

Стопанин: Национален исторически музей
ул. "Витошко лале" 16
София 1618
БЪЛГАРИЯ

 

 

Контакти: 

 Телефон: +359-(0)2-955 42 80

Карта: 

Добави коментар

Btsbg.org © 2022 All rights reserved