Исторически музей

Обект номер: 
15
Област и град: 
ВИДИНСКА ОБЛАСТ
Белоградчик

Едва ли има друг български град, обвеян от толкова легенди, като Белоградчик. В него трябва да се видят непременно две неща: забележителният исторически музей и феерията от фантастични скални образувания, които обхващат район дълъг 30

и широк 15 километра. Както е известно, те бяха номинирани за едно от новите седем природни чудеса. 

Историческият музей се помещава в Пановата къща - архитектурно бижу от Възраждането. Той запознава посетителите най-вече със социално-икономическото развитие на града и региона през 18-19 век. Изложените експонати, както и двете графики на австро-унгарския пътешественик Феликс Каниц, дават добра представа как са изглеждали те някога, както и кои са били основните поминъци и занаяти. Вниманието привлича и богатата колекция от икони, рисувани от майстори от Трявна и Дебърско. Разбира се, Пановата къща пази и спомена за въстанието от 1850 година в Северозападна България, от Руско-турската война - обсадата на Белоградчик, както и от Сръбско-българския конфликт през 1885-а. Алапидариумът в двора ни връща в епохата на Древния Рим.

Не по-малко интересна е експозицията от отдел „Природа" на музея. На малка площ могат да се видят едни от най-атрактивните представители на живата и нежива природа в този регион - от минали геоложки времена до наши дни.

Работно време: 

понеделник до петък:
08:00 - 12:00 :13:00 - 17:00

събота и неделя:
09:00 - 12:00 и от 13:30 - 17:00 ч.

Входни такси:
Възрастни - 3 лв. 
Учащи и пенсионери - 2 лв. 

Беседи: само на български език - 5 лв.

Контакти: 

Адрес: гр. Белоградчик, ул. „Капитан Кръстьо” № 1

Тел: +359 936 5 34 69

e-mail: muzeibelogradchik [hop] abv [bts] bg

Карта: 

Добави коментар

Btsbg.org © 2023 All rights reserved