Къща-музей „Димитър Пешев“

Обект номер: 
26
Област и град: 
КЮСТЕНДИЛСКА ОБЛАСТ
Кюстендил

Кюстендил е добре познат както с 40-те горещи минерални извора в подножието на Хисарлъка, така и с изключително вкусните ябълки и череши, донесли му заслужено славата на "овощната градина на България". Но освен с природа, той е известен и с имената на забележителни люде, от които ние ще откроим само двама.

Първият от тях е Димитър Пешев. Къщата-музей в центъра на града е точно копие на родния му дом и е построена с помощта на държавата Израел като знак на благодарност за направеното от него за спасяването на хиляди евреи от нацистките лагери на смъртта. Експозициите в къщата проследяват живота и дейността на този достоен човек, депутат в 24-то и 25-то Народно събрание на България.
Той е инициаторът на протестното писмо, подписано общо от 43 народни представители до министър-председателя Богдан Филов срещу депортирането на невинните хора.
През 1946 година, обаче, така нареченият "народен съд" го осъжда по обвинение "за фашистка дейност и антисемитизъм"?! Димитър Пешев умира в нищета, но историята поправя тази несправедливост и стореното от него добро не е забравено. Носител е посмъртно на орден „Стара планина" и е почетен гражданин на Израел. Делото му е почетено с дърво в „Гората на праведниците" в Ерусалим, в сградата на Съвета на Европа в Страсбург е поставен негов бюст, международната фондация "Раул Валенберг" изсече медал с неговия лик, а през 2000 година в София бе учредена и фондация,Димитър Пешев".

Работно време: 

понеделник - неделя: 9.00 ч. – 12.00 ч. / 13.00 ч. – 17.00 ч.

Контакти: 

Адрес: 2500 Кюстендил, ул. “ Цар Симеон І”11

Тел: 00359 78/551811

Карта: 

Добави коментар

Btsbg.org © 2023 All rights reserved