Регионален исторически музей - Монтана

Обект номер: 
34а
Област и град: 
МОНТАНСКА ОБЛАСТ

Понастоящем, Регионален исторически музей - Монтана разполага с експозиционни площи, помещения за административни нужди и фондохранилища в няколко сгради.

Най-често музеят в Монтана се отъждествява с Експозиционната зала на ул. „Граф Игнатиев” 3. В края на април 2018 г., в основно реновираната сграда е подредена временната изложба „Монтана през вековете – делници и празници“. Чрез избраните експонати, музейните специалисти акцентират върху основни тенденции в развитието на обществено-икономическия и културно-просветния живот на региона. Хронологическият обхват на изложбата е изключително широк – от първите свидетелства за човешко присъствие през халколита (каменно-медната епоха) до началото на новото 21-во хилядолетие.

Освен вече визираната, в Експозиционната зала на РИМ-Монтана се подреждат и други временни изложби, представяни подробно върху специализирания музеен сайт.

Гостите и жителите на град Монтана могат да продължат своята разходка из времето, посещавайки и останалите експозиционни пространства на РИМ-Монтана: т.нар. „Михайлова къща“, намиращия се в непосредствена близост до нея Лапидариум, и накрая, но в никакъв случай не на последно място, Художествена галерия „Кирил Петров“.

 „Михайловата къща” (ул. „Черковна“ № 17) е „най-старата запазена сграда” с възрожденска архитектура върху територията на днешна Монтана. Започва да функционира като музеен обект през 1955 г. под името „Къща – музей Христо и Иван Михайлови”. Понастоящем, „Михайловата къща” предлага на посетителите изготвената през 2001 г. изложба „В света на баба и дядо”, представяща градския и селския бит в областта от края на ХІХ  и началото на ХХ век. Поради предявени реституционни претенции, в една от стаите е обособен „Кът на патрона” с мебели, книги и снимки, свързани с отделни страни от личния живот на видния комунистически функционер Христо Михайлов, чието име градът носи до 1993 г.

„Лапидариумът” (ул. „Черковна“ № 17) - археологическа експозиция на открито - включва 56 епиграфски паметника от римската епоха, открити в Монтана. Артефактите са експонирани в паркова среда (т. нар. „Попска градина”), разположени върху площ от 700 м.2.

В постоянната изложба на Художествена галерия „Кирил Петров” (ул. „Цар Борис III” № 17А) са включени около 150 творби: произведения на графиката, живописта и пластики, представящи различни етапи от развитието на българското изобразително изкуство. Това са творби на „класици на българската живопис“, както и на „пловдивската живописна школа”. Сред тях са Иван Мърквичка, Ярослав Вешин, Николай Павлович, Александър Мутафов, Атанас Михов, Владимир Димитров-Майстора, Стефан Иванов, Бенчо Обрешков, Иван Милев,  Георги Божилов, Димитър Киров, Енчо Пиронков. Присъстват и творби на съвременни автори – земляци: Галилей Симеонов, Теодоси Антонов, Венелин Захариев, Николай Пенков и други.

Експозиционното пространство на галерията се използва активно за представяне на различни временни изложби, „домакин” е на концерти, литературни и краеведски четения, исторически лекции, представяне на книги и много други.

Работно време: 

 

ХГ „Кирил Петров“:

08.00 – 12.00; 13.00 – 17.00 (понеделник – петък);

Експозиционна зала (ул. „Граф Игатиев“ № 3), Михайлова къща (ул. Черковна №17)

08-30 – 12.00; 12.30 – 17.00 (понеделник - събота)

Входни такси:

  • Възрастни – 1,00 лв. (за всяка една от експозициите);
  • Ученици, студенти редовно обучение и пенсионери – 0,50 лв. (за всяка една от експозициите);
  • Беседа: на бълг. език – 3,00 лв.; на англ. език – 5,00 лв.;
  • Комбиниран билет за посещение на всички музейни обекти - 2,00 лв. за възрастни; 1,00 лв. за ученици, студенти редовно обучение и пенсионери;
  • Безплатен ден за посещение: всеки първи четвъртък от месеца;
  • Без входна такса – деца до 7 години; хора с увреждания и техните придружители;

 

Печатът може да се постави в: Експозиционна зала, ул. „Граф Игнатиев“ 3.

Контакти: 

Адрес: Регионален исторически музей – Монтана

ул. „Цар  Цар Борис III” № 2

3400 гр. Монтана

Телефон: +359 96 305 156; + 359 96 305 489; + 359 96 307 481;

E-mail: bgmontanamuseum [hop] abv [bts] bg

Сайт: https://montana-museum.weebly.com/

 

Добави коментар

Btsbg.org © 2023 All rights reserved