Иконна изложба

Обект номер: 
1
Област и град: 
БЛАГОЕВГРАДСКА ОБЛАСТ
Банско

Постоянната иконна изложба е уредена в най-старата и запазена сграда в Банско - 1749 г. Обявена е за паметник на културата. Къщата е изпълнявала функциите на женски метох към Хилендарския, а по-късно към Рилския манастир. 

В шест изложбени зали се проследява развитието на Банската иконописна школа от стенописи, в т.ч. от Рилския манастир. Изложбата разполага с готови беседи на английски, немски, френски и руски език и озвучаване с църковни песнопения.

Иконната изложба, сполучливо настанена в сградата на възстановения метох, дава великолепна представа за наследството, оставили колоритните даровити творци от Банско през 18 и 19 век, което ги нарежда между най-високите постижения на българския творчески гений. Макар да си сътрудничат с другите културни центрове в страната/ Самоков, Дебър и Трявна /, те запазват докрай самобитните стилови отлики на своето изкуство.

Родоначалник на Банската художествена школа е Тома Вишанов, който се завръща със самочувствие след престоя си в няколко европейски страни. И повлиян от влечението и интереса си към мимолетното и трудноуловимото в изображенията на човека, смело експериментира. Най-добро доказателство за това е изключително ценната икона „Благославящият Христос", където Спасителят е нарисуван като испански благородник. Делото му е продължено от неговия син Димитър и внукът му Симеон Молерови.

Работно време: 

Понеделник – петък: 

9.00 - 12.00 ч. и 13.00 - 17.30 ч.

Почивни дни:  събота и неделя

Входни такси:

Възрастни: 3.00 лв.
Учащи: 1.00 лв.

Беседи:

на български – 5.00 лв., 
на английски – 10.00 лв.

Контакти: 

Адрес: гр. Банско, ул. „Яне Сандански” № 3

Тел: (+359) 749 88273

e-mail: mk_bansko [hop] mail [bts] bg

www.bansko.bg

Карта: 

Добави коментар

Btsbg.org © 2024 All rights reserved