Общински исторически музей

Обект номер: 
59б
Област и град: 
БЛАГОЕВГРАДСКА ОБЛАСТ
Гоце Делчев

Общинският исторически музей е отворен за посетители през 1979г. Музеят е единствения център за проучване, съхранение и социализация на уникалното културно – историческо и архитектурно наследство на града и общината.

Музеят е създаден със съдействието на дарители – родолюбци. Представените експозиции представят движимите автентични материални свидетелства за човешко присъствие и дейност , които имат научна и културна стойност , притежават обществена значимост и са свързани с митичния и романтичен Гоцеделчевски район.

Къщата, в която е уредена експозицията, е построена през 1877 година от български майстори в стил “барок”. Дърворезбите на таваните и вратите на първия етаж в представителните 4 стаи са изработени от местни майстори – резбари, последователи на Дебърската школа. Къщата е принадлежала на богатия търговец на тютюни Прокопис Прокопиос от гр. Неврокоп (дн. Гоце Делчев).

Ежегодно в музея се представят изложби с археологически находки, свързани с културата на тракийците, славяните и прабългарите, открити в долината на древната река Нестос (дн. Места). 
В отдел”Археология” се съхраняват 1500 музейни единици. 
В залите на музея се представят изложби и образователни програми за ученици и възрастни, свързани с важни годишнини и чествания за исторически личности и събития от местната и национална история.
През Възраждането, гр. Неврокоп се утвърждава като важен център на занаятчийско производство и търговия. По това време в града се провежда прочутия Неврокопски панаир и на територията му функционират над 500 занаятчийски работилници.

Съчетал в себе си природната красота на четирите планини – Южен Пирин, Славянка, Стъргач и Западните Родопи, както и своеобразието на българската материална и духовна култура – Гоцеделчевския край се явява като един от най – богатите етнографски и фолклорни райони в България, със силно изразена местна специфика. 
Художествените тъкани, носиите от 9-те етнографски микрорайона, произведенията на занаятчиите – звънчари, медникари, грънчари, куюмджии, мутафчии и др., съхранени и експонирани в отдел” Етнография “наброяват над 2500 единици.
Ежегодно в музея се представят етнографски изложби и се възстановяват характерни календарни обичаи, съхранени до днес от жителите на района.За гостите от страната и чужбина се представят ревюта на традиционни костюми и традиционни календарни празници-Коледа ,Великден и Гергьовден..

През Възраждането гр. Неврокоп е най – важния и единствен културно – просветен център за българите в Източна Македония. Развитието на просветните, църковни и национално – освободителни борби са представени в отделна експозиция със снимки и веществени материали. Те наброяват над 1000.

Предлаганите организирани екскурзоводски маршрути до исторически местности и паметници на културата като Никополис ад Нестум (с. Гърмен), с. Копривлен – антично и средновековно селище, до многобройните стари църкви в селата Делчево,Баничан,Мосомище ,Тешово и др. ,манастирите край гр.Хаджидимово,Делчево и др.са изключително приятно преживяване. Споменът за видяното ,ще Ви накара да се върнете отново в музея и в архитектурните резервати наблизо като с. Ковачевица, Лещен, Долен, Делчево,Абланица,Дъбница,Сатовча, Долно Дряново...

Експозицията има следните раздели: 
 

- Археология 
- Етнография 
- История на българските земи от ХV-ХХ век.

Работно време: 

Работно време:
Вторник - Неделя: от 8.30ч. до 12.00ч. и от 13.00ч. до 17.30ч. 
Почивен ден: понеделник
Четвъртък – ден за безплатни посещения

Входни такси:
Вход за деца, учащи се и лица над 65 години - 1.00 лв.
Вход за лица над 18 години до 65 години - 2.00 лв.
Беседи:
Беседа на български език – 5.00 лв.

Контакти: 

Адрес: Гоце Делчев, ул. Христо Ботев № 26

Телефон:0885473355;  0751/6-02-87

E-mail: museum [hop] gocenet [bts] net

Facebook: Общински исторически музей – Гоце Делчев

gotsedelchevmuseum.bg

Карта: 

Добави коментар

Btsbg.org © 2024 All rights reserved