ПЕЩЕРАТА ЛЕПЕНИЦА – ДИОНИСИЕВАТА ПЕЩЕРА

Обект номер: 
55 А
Област и град: 
ПАЗАРДЖИШКА ОБЛАСТ

ПЕЩЕРАТА ЛЕПЕНИЦА – ДИОНИСИЕВАТА ПЕЩЕРА

 

Пещерата Лепеница се намира в землището на община Ракитово, област Пазарджик, под връх Сютка. Това е мраморна пещера на три етажа, която е част от Родопския карст, с дължина около 2 км. До нея може да се достигне от гр. Ракитово и от гр. Велинград.

Желаещите да я посетят с ниска кола или автобус трябва да изберат за изходен пункт Ракитово. Пътят минава през горски пропускателен пункт и продължава 11 км. по чудесен асфалт до вилна зона Ремово. От там пътуващите с автобуси продължават пеш по живописна маркирана пътека, дълга 1 км., около 20 минути, до входа на пещерата. Пътуващите с автомобил продължават от Ремово още 3 км. по асфалта и 3 км. по път макадам (чакъл) до входа на пещерата.

Изходен пункт от Велинград е Клептуза в квартал Чепино в посока с. Сърница. След около 10 км. асфалта свършва и започва път макадам (чакъл) с дължина малко повече от 2 км. Пътуващите с джип безпрепятствено могат да стигнат до входа на пещерата, а тези с ниска кола могат да оставят колата на края на асфалта и да ходят пеш около 2200 м.

Пещерата Лепеница, наричана още Дионисиевата пещера, е хоризонтална пещера. От 1962 г. тя е обявена за „природна забележителност”, но от 2010 г. в нея се допускат посещения до 600 м. по втория сух етаж. Пещерата не е благоустроена, а само е обезопасена, поради което в нея се влиза само с екипировка (ботуши, каска, челник) и водач. Влизането става на малки групи до 10 човека. Поради изисквания за безопасност не се допуска влизането на посетители с проблеми в опорно-двигателния апарат или други специфични заболявания и на деца под 7 години.

Посетителят в Лепеница се чувства като истински пещерняк. Той вижда, чувства, преживява почти същото, каквото са виждали посетителите на пещерата преди повече от 80 години, когато за първи път през 1931 г. е отворена за посетители. Разликата е единствено в осветлението – тогава газени и ацетиленови (миньорски) лампи, а сега челници с батерии. Преживяването от докосването до дивата, автентична красота на подземния свят носи не само познание, но и незабравими преживявания. Впечатляващото разнообразие от пещерни образования, подсилено от индивидуалното въображение на всеки, от преодоляването на естествените препятствия по трасето, карат посетителите да забравят за времето. Почти всички, посетили Лепеница, особено децата, завинаги стават приятели на пещерите и любители на подземния свят. Не може да се забрави величието на подземната река, залата със звездното небе, разнообразието от тигрова кожа, крокодила, водопадите, иконата с Богородица, залата с младоженците, наклонената кула от Пиза, сталактонът с цепката, камината, пеещите драперии, звукът от камерната зала, залата с гвардейците, езерата… Накрая посетителят остава безмълвен или получава емоционален заряд да разказва безспир и да се връща отново и отново в този невероятен нов свят.

Пещерата Лепеница е местообитание на 24 вида организми, от които 18 вида троглофили и 6 вида троглобионти. Сред троглофилите най-интересни са прилепите. Три от троглобионтите (Бръмбърчето на Буреш, паячето на Дренски и стоножката „Лепеница”) са уникални – от целия свят се намират само в тази пещера.

За опазване на биоразнообразието посетителите се движат по определено трасе.

 Пещерата Лепеница ще фигурира в 100 -НТО под номер  55 А, но за момента всички печати който се поставят на последната страница  като любителски ще се зачитат като посетен обект .

Работно време: 

Пещерата е отворена всеки ден от 10.00 часа до 16.00 часа в периода от 1 април до 30 ноември.

Контакти: 

За контакт: 0895755885, 0877808770

e-mail: sviltop1 [hop] abv [bts] bg ; syutka [hop] abv [bts] bg

Информация може да се намери и на www.sutkya.org .

Добави коментар

Btsbg.org © 2024 All rights reserved