връх Околчица – Лобното място на Христо Ботев (1048 м.)

Обект номер: 
17
Област и град: 
ВРАЧАНСКА ОБЛАСТ
Враца

Връх Околчица е на около 20 километра от Враца. Източно от него е и хижата със същото име, която може да приюти повече от 80 туристи и е добър изходен пункт за посещение на историческата местност.

Както всички ние знаем, на 17 май 1876 година въстаническа чета, предвождана от Христо Ботев, завзема австрийския кораб „Радецки" и слиза на българския бряг при Козлодуй. След три дни жестоки сражения с многократно превъзхождащия ги противник бунтовниците заемат позиция на върховете Камарата и Купена на Врачанския Балкан. И при второто сражение многобройната войска турци и черкези, подсилена с две планински оръдия, не успяла да разгроми шепата храбреци.

Христо Ботев с част от другарите си спрял на югоизточния склон на връх Камарата над падината Иолковица. Изправил се да види къде са останалите четници и внезапно паднал, пронизан от вражески куршум.
Покрусените му сподвижници взели отличителните знаци на войводата и покрили тялото му с клони, за да не се гаврят турците с него.
Историята е запазила думите на единствения останал жив очевидец на смъртта на войводата, Никола Обретенов: "Целунахме Ботев по челото, което беше чисто и в тъмно се изтеглихме, оставяйки трупа му до самия тоя камък, където беше убит..."
Днес лобното място на войводата бележи малка скала с надпис:"На великия Ботев. Изпълни се пророчеството твое - жив си ти!"
През 1901 година комисия, в която са включени и деветима Ботеви сподвижници, уточнява позициите на четата и предлага "на място видно, лично и близко до последното сражение" да се издигне паметник за увековечаване на този подвиг.

Идеята се превръща в реалност едва през 1937-1938 година, когато бива построен 35-метровият обелиск, доминиращ акцент на фона на прекрасните панорами, които щедро предлагат планината и полето на Враца.

Опълченският кръст на върха през 1947 година бил заменен с петолъчка, но през 1991 година паметникът отново придобива автентичния си вид.
Жива е и днес традицията, положена от дванайсет туристи още през 1947 година, да се организира национален поход  „По стъпките на Ботевата чета" от Козлодуй до Околчица. 
Всяка година на 2 юни - датата на неговата кончина - на върха се събират хиляди хора от цялата страна, за да се преклонят пред героизма на поета-революционер, неговите четници и на всички, загинали в борбата за освобождение от турско робство.
Ботев доказа с целия си живот и дело колко правдиви са написаните от самия него думи: "Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира."
Едва на 28 години и оставил след себе си само 20 стихотворения, той си осигури безсмъртие и вечната благодарност на всички поколения българи.

Работно време: 

Информационният център „Врачански Балкан” организира екскурзоводски походи по екопътеки. Цените зависят от броя на групата и от избрания маршрут.

15 юни – октомври:
походите се извършват събота и неделя, докато падне сняг.

Работно време на център „Врачански Балкан” :

Април – септември:
9:00-17:00 ч. (без почивен ден.)

Октомври - март:
9:00-17:00 ч. (почивни дни събота и неделя.)

Контакти: 

Информационен център „Врачански Балкан”
Адрес: гр. Враца, ул. „Поп Сава Катрафилов” №27-29

Тел: +359 92 660318

e-mail: naturacentre [hop] abv [bts] bg

www.vr-balkan.net

Печатът се намира в музея на Христо Ботев /х. "Околчица"/.

Карта: 

Добави коментар

Btsbg.org © 2020 All rights reserved