Художествена галерия

Обект номер: 
23
Област и град: 
ДОБРИЧКА ОБЛАСТ
Добрич

Художествена галерия - Добрич е един от най-големите музеи за изобразително изкуство, който предлага на ценители и посетители богата постоянна експозиция и наситен изложбен календар. Сградата е построена в духа на неокласицизма през 30-те години на ХХ век и е обявена за паметник на културата. Извисява се в сърцето на областния град и е акцент в архитектурната и културна памет на Добрич. На два етажа, в 9 зали е постоянната експозиция на галерията, в която са изложени безценни шедьоври на живописта, скулптурата и графиката от началото на ХХ век до наши дни.

Интерес представляват постоянните тематични колекции:

„Златото на Добруджа” - вдъхновена от българските традиции и фолклор, в нея могат да се видят творби на най-известните български художници от ХХ век, сред които Иван Мърквичка, Владимир Димитров - Майстора, Найден Петков, Светлин Русев и др. В картини и пластики е пресъздаден трудът на добруджанеца, сезоните на полето, плодовете на земята, ритуали и празници.

Живописната експозиция се характеризира със стилово многообразие – Димитър Арнаудов, Андрей Даниел, Димитър Киров. Най-старата картина е „Портрет на Жан Луи дьо Грено“ - платно от XVII век, красяло интериора в дома на наследниците на придворната дама на Фердинанд графиня Ан дьо Грено - Станчов.

„Скулптура” – в бронз, дърво и камък в залата са подредени творби на едни от най-емблематичните скулптори за 80-те и 90-те години на ХХ век - Альоша Кафеджийски, Ангел Станев, Иван Русев, Емил Попов, Михаил Шапкарев и др.

„Хартията” - Единствената в страната колекция творби от хартия e подбирана в продължение на 10 години /1995 – 2005/, през които галерията е организатор на международни изложби и пленери, представящи творческите търсения на автори от България, Гърция, Корея, Хърватия, Словения, Франция, Испания, Македония, Босна и Херцеговина, Молдова, Беларус, Румъния, Швейцария, Финландия, Унгария, Турция и др. Творбите в постоянната експозиция се отличават с артистичност, въображение и експеримент, които показват превъплъщенията на хартията в пластики, инсталации, колажи и ръчна хартия. http://www.art-paper.org 

„Графика“ - Постоянната експозиция “Графика” проследява развитието на българското графично изкуство от края на ХIХ век до наши дни. Включени са възрожденски щампи от фамилиите Карастоянови и Клинкови - основатели на Самоковската гравьорска школа, творби на Васил Захариев, Николай Райнов, Веселин Стайков, Илия Бешков, Златка Дъбова, Любен Диманов, Стоян Цанев, Стоимен Стоилов, Румен Скорчев, Борислав Стоев, Мария Духтева и други съвременни автори. Чрез разнообразието на стилове и графични техники, експозицията илюстрира тенденциите на развитие на съвременната българска графика.
 

Образователните програми са важна част от дейността на галерията. Обособено е пространство за работа с деца и ученици, наречено „Работилница за въображение“, в което те рисуват, правят колажи, играят и учат.

Заедно с билета за вход посетителите получават и достъп до виртуалния тур на галерията.

Работно време: 

Работно време на галерията
От 1-ви октомври до 30-ти април:
От понеделник до петък
09:00-12:30 и 13:30-18:00
От 1-ви май до 30-ти септември:
От понеделник до събота
09:00-12:30 и 13:30-18:00

Работно време на „Работилница за въображение“
Целогодишно, по предварителна заявка.
1 юни – 31 август
От понеделник до петък
10:30-11:30

Входни такси:
Ученици и студенти - 1.00 лв.
Възрастни - 3.00 лв.
Безплатно: 
-Деца под 7 години
-Пенсионери и хора с увреждания
-В четвъртък
-25 септември – ден на град Добрич
-18 май – Международен ден на музеите
Нощ на музеите; в дните на отворени врати
„Работилница за въображение”:
Входен билет за участие в образователни програми за деца, ученици и студенти - 2.00 лв.
Работилница за въображение”
Входен билет за участие в образователни програми за възрастни - 5.00 лв.

Контакти: 

Адрес: ул. “България” № 14
9300 Добрич

e-mail: gallerydobrich [hop] hotmail [bts] com

тел: 058602215,058 602091

www.dobrichgallery.org

Карта: 

Добави коментар

Btsbg.org © 2024 All rights reserved