Софийска синагога

Обект номер: 
65а
Област и град: 
София

Софийската синагога се намира в централната част на София. Заедно с джамията „Баня баши”, православната църква „Света Неделя” и католическата катедрала „Свети Йосиф” образуват тъй наречения „квадрат на толерантността”. Централната софийска синагога е една от трите най-големи Сефарадски синагоги в Европа и най-голямата на Балканския полуостров. В началото на XX век еврейската общност в София кани виенския архитект Фридрих Грюнангер да изготви проект, който само за четири години организира и завършва строителството, от 1905 до 1909 г. В основата на синагогата са вградени надгробни камъни от старо еврейско гробище. Официалното откриване е станало на 9 септември 1909 г. в присъствието на българския цар Фердинанд и съпругата му, министър-председателя, министри, Софийския митрополит, представители на други религиозни вероизповедания и дипломати, а цялото тържество се превърнало в празник за столицата.

Софийската синагога е с огромни размери и може да побере около 1200 поклонници. Впечатляващият интериор е богато украсен с многоцветни венециански мозайки, мраморни колони и елементи по стените. Таванът е с голям осмоъгълен купол, а от него под него се вижда най-големият полилей в страната, чието тегло е почти 2 тона.

Работно време: 

Работно време:
От неделя до четвъртък: 9:00 ч. до 17:00 ч.
петък: от 9:00 ч. до 15:00 ч.
почивен ден: събота
Затворена е за посетители по време на всички официални български празници, както и по време на религиозните еврейски празници.

Входни такси:
Индивидуални посещения: 10 лв.
Групови посещения: 7 лв.
Деца до 13 г.: вход свободен
Организирани ученически посещения: вход свободен

Контакти: 

тел.: 00359 2 983 12 73
имейл: info [hop] sofiasynagogue [bts] com

Карта: 

ул. “Екзарх Йосиф” № 16, гр. София

Добави коментар

Btsbg.org © 2024 All rights reserved