Църква „Св.Константин и Елена”, с. Момчиловци

Обект номер: 
83б
Област и град: 
СМОЛЯНСКА ОБЛАСТ
с.Момчиловци

Културно-историческият музей с галерия съдържа повече от 3000 експоната. Експозицията е аранжирана в раздели: Археология, Българско възраждане и Етнография, които разказват за историята и традиционния начин на живот в селото.

Малката картинна галерия представя творби на класически и съвременни български художници.

Църквата „Св.Константин и Елена” е сред най-интересните обекти, дело на момчиловските майстори-каменоделци. Построена е през 1836 година. Камбанарията, притворът и църковният двор са построени в началото на ХХ век от хаджи Неделчо Канев от италианска школа по каменоделство. Негово дело са още Радичоската чешма, построена от майстора по поръчка на Атанас Радичев и параклисът „Св. Неделя" - един от 27-те параклиса, заобикалящи селото. Те били построени след изграждането на църквата. При завладяването на планината от турците, всички манастири и църкви в района са били разрушени. 

Тъй като е почти невъзможно да се видят всички параклиси в една разходка, те са разделени в 3 отделни маршрута.

Село Момчиловци има интересна история. Освен строителството, най-развити и масови занаяти в миналото били шивачеството, абаджийството, рибарството и златарството. Според народни предания и средновековни документи рибарството датира още отпреди 14-и в.Още тогава родители пращали своите момчета като харизани или безплатни работници на Бистонското езеро, притежание тогава на Бачковския манастир, където те ловели риба в полза на манастира. Към 1913 г. в Момчиловци е имало 80 рибари, които упражнявали занаята си на Бистонското езеро.

Многобройни археологически находки свидетелстват, че животът в Момчиловци не е прекъсвал от бронзовата епоха насам. Покрай селото са разкрити множество находки на фосили, запазени в скалите (папрати, хвощове, магнолия, бамбук и т.н.), както и сладководни охлюви. Понастоящем специалистите сравняват тази растителност с флората в Индонезия.
Момчиловци е популярен етнографски център, който е запазил самобитен фолклор, традиции, занаяти и древни обичаи на християнската религия и култура.
Около селото има интересни скални феномени като Дупчов камък и Кърджалийски камък. Кърджалийският камък е възпят в известната народна песен „Торнал е Тодю....” и вече има екопътека с това име.
На юг от връх "Св. Илия”, скрито в борова гора, е "Аязмото"- място, за което се вярва, че много хора са получили изцеление.
На разположение на туристите е Туристическият информационен център в селото.


Как може да се стигне до Момчиловци?
С. Момчиловци се намира в сърцето на Централните Родопи. То е много близо до ски- курорта Пампорово и град Смолян.
Разстоянието от София е 250 км, от Пловдив - 96 км, и от Смолян -14 км.
Дотам може да се стигне с автобус от автогара София през Пловдив към Пампорово, който върви няколко пъти на ден. 
Пътуването с кола e много приятно и лесно. Пътят е обозначен с табели на български и на английски език. 
При пътуване на юг от София, Пловдив или Централна България пътешествието през планината започва от Асеновград и продължава през Нареченски бани, Хвойна, Чепеларе и Пампорово. 
От връх Рожен можете да продължите направо и надолу и ще достигнете село Соколовци.Оттам завивате вляво и ще откриете Момчиловци.

 Другият начин е да завиете наляво по пътя към Лъки, минава се през Обсерваторията и красивата местност Хайдушки поляни. Този път минава през спортен център Картола, в близост до който е отбивката за село Момчиловци.

Работно време: 

Печати в Момчиловци има на 3 места:

Работно време в читалище в с. Момчиловци

понеделник - петък 8,00 до 17,00 ч.

1. Църква - нерегламентирано работно време;

2. Гостилница Момчиловски тайни

 Работно време - Петък, Събота и Неделя

от 10:30 до 22:00 ч.; Почивни дни: Понеделник, Вторник, Сряда и

Четвъртък тел:0888147991;

3. Обществена колекция картинна галерия  - музей 

Васка Маврудиева 0876484894

Събота и неделя - музея ще работи само при пледварителни заявки за над 10 човека на тел.: 0876484894.

 

 

Контакти: 

Телефони за контакт:

Читалището и музея: 0876484894 - Васка Маврудиева

Карта: 

Добави коментар

Btsbg.org © 2024 All rights reserved