връх Шипка – Национален парк-музей „Шипка“ - паметник на свободата

Обект номер: 
93
Област и град: 
СТАРОЗАГОРСКА ОБЛАСТ

Национален парк-музей "Шипка-Бузлуджа"
Национален парк-музей €œШипка - Бузлуджа € е музей на открито, разположен на самия театър на военните действия.Той обхваща района на историческите места, където са се разигравали едни от най-епичните моменти в българската история свързани с отбраната на Шипченския проход по време на Руско-турската война от 1877/78 г. Музеят е създаден през 1956 г. и представлява комплекс от паметници, възстановки на позиции, батареи и землянки. На връх Шипка се издига Паметникът на свободата.
По седемте етажа на Паметника е подредена музейна експозиция, включваща богата колекция от ордени и медали, снимков и документален материал, лични вещи на участници в боевете, оръжие. Посетителите могат да се изкачат до откритата площадка на самия покрив на Паметника, откъдето се разкрива панорамна гледка към Розовата долина, съседните върхове и Предбалкана.
Посещение на възстановения команден пункт на ген. Столетов и зимна войнишка землянка
Организиране на пешеходни екскурзии с екскурзовод до Орлово гнездо, бойните позиции и паметниците в околността.
Посещение на възстановения команден пункт на ген. Столетов и зимна войнишка землянка на връх Шипка.
В състава на НПМ Ã‚Â €žШипка €“ Бузлуджа€œ са и паметниците на Хайдушка поляна,под връх Бузлуджа.Те са посветени на Хаджи Димитър и неговите четници, загинали в неравна битка на това място през 1868 година. Ежегодно Община Казанлък на 20 юли, Илинден, организира чествания за почитане паметта на героите.

Работно време: 

април – октомври: 9 ч. – 19 ч.(без почивен ден.)
ноември – март: (9 ч. – 17 ч., без почивен ден.)


Входни такси:
Възрастни - 2 лв.
Учащи и пенсионери - 1 лв.


Беседи:
Беседа на български език: 5 лв.
Беседа на чужд език: 10 лв.

Контакти: 

Музейна дирекция
град Казанлък

Тел: +359 43162495


e-mail: shipkamuseum [hop] shipkamuseum [bts] org


www.shipkamuseum.org

Карта: 

Добави коментар

Btsbg.org © 2023 All rights reserved