Копривщица – АИР

Обект номер: 
75
Област и град: 
СОФИЙСКА ОБЛАСТ
Копривщица

Копривщица наистина е град-музей с изключителни архитектурно- етнографски паметници на културата. В него са родени мнозина изтъкнати българи.Градът има първостепенна роля в епохата на българското Възраждане. Първото килийно училище тук е открито още през 1810 година. През 1846 година със съдействието на Найден Геров врати отваря първото в страната класно училище, а през 1850 година - и девическо училище. Тръгнете из този музеен, но жив град, с вълнение и емоция, защото е от най-българските. Лютовата къща е архитектурен шедьовър. Построена била от пловдивски майстори през 1854 година за богатия бегликчия /„събирач на данъци"/ Стефан Топалов, който я продал на също така заможния Петко Лютов. Красива е както нейната богато украсена фасада, така и вътрешността й. Търговските интереси на Петко Лютов го водели чак до Кайро и Александрия в Египет. Изрисуваните медальони по стените показват екзотичните градове, посетени от именития й стопанин. На приземния етаж е разположена постоянната изложба на оригинални копривщенски килими от плъст - една вече позабравена технология в България. 

За нищо на света не бива да пропускате родния дом на Каравелови. Спрете се при експозицията, съхранила свидетелства за живота на по- малкия, Петко Каравелов, останал донякъде за потомците в сянката на по- големия си брат. В другата къща на музея, посветена на Любен Каравелов, най-значимият предмет от експозицията е машината, на която са печатани Каравеловите вестници, списание "Знание", Ботевият вестник „Знаме", а след Освобождението, вече в Търново, е отпечатана и първата българска Конституция. Тук могат да се видят и книгите на този обичан писател, автор на „Хубава си, моя горо", на класическите повести "Българи от старо време", "Мамино детенце", "Хаджи Ничо", както и скулптурна възстановка на главата на Любен Каравелов, портретите на родителите му и родословното дърво на Каравелови.

След като разгледате мавзолея-костница на загиналите в битката за свобода копривщенци, изкачете се по хълма до къщата-музей на Тодор Каблешков, автора на „Кървавото писмо", който след обучението си в Копривщица и Пловдив завършва и френския лицей в Цариград. Съдбата на този човек, който владеел три езика, с широки познания и богата култура, е трагична. Оттегля се с четата си в Балкана, но е предаден от българин и заловен от турските власти. След жестоки изтезания в Троянския, Ловешкия и Търновския затвор, Каблешков е отведен в Габровския, където слага край на живота си. Пожертвал за свободата на България всичко. А е бил само на 25 години...
Един от най-ценните образци на българската възрожденска архитектура е къщата, днес етнографски музей, строена по време на Кримската война за богатия абаджия Ненчо Ослеков. Нейният стопанин също е бил активен участник във въстанието и увиснал на бесилото в Пловдив на 27 юни 1876 година.
Непременно трябва да посетите и църквата „Успение Богородично", която била съградена от смолски и мирковски майстори само за 11 дни.
Да се разкаже и види всичко в Копривщица е невъзможно, но има едно място, което непременно трябва да посетите - къщата на Димчо Дебелянов, един от най-нежните и талантливи лирици в българската поезия, загубил също млад като Каблешков живота си на фронта.

Работно време: 

1 април – 30 октомври:  9:30 – 17:30 ч. 
1 ноември – 31 март:  9:30 – 17:00 ч. 
Почивни дни:  понеделник и вторник.


Входни такси:

билет за посещение на един музей – 3.00 лв.
обиколен билет за посещение на шестте музейни къщи – 5.00 лв.
билет за ученици, студенти и пенсионери за един музей - 1.00 лв.
обиколен билет за шестте музейни къщи за ученици, студенти и пенсионери – 2.00 лв.


Беседи:
един музей - 3.00 лв.
обиколка на музеите с екскурзовод  - 15.00 лв. за група (на български език)
обиколка на музеите с екскурзовод  - 25.00 лв. за група (на английски и френски език)
Заснемане с фото и видео камера  - 5.00 л

Карта: 

Добави коментар

Btsbg.org © 2020 All rights reserved