Къща-музей „Елин Пелин“

Обект номер: 
82б
Област и град: 
СОФИЙСКА ОБЛАСТ

КЪЩА-МУЗЕЙ „ЕЛИН ПЕЛИН“

Родната къща на Елин Пелин в с. Байлово, община Горна Малина, е архитектурен образец за типична байловска къща от втората половина на XIX.  В брой 87 на Държавен вестник от 1979 г. тя е обявена за исторически паметник на културата от национално значение.

Къщата е построена в годините преди Освобождението, а частта, в която днес се помещава музейната експозиция, е пристроена от Христо – брат на Елин Пелин. В приземния етаж бащата на писателя – Йото Варджията, е организирал и поддържал със собствени средства първото училище в селото.

            Имотът е дарен от наследниците на Елин Пелин на държавата и къщата е изцяло реставрирана през 1977 г. по повод 100-годишнината от рождението на писателя от строителна бригада от гр. Копривщица. Същата година е изграден и Дом-паметникът в центъра на селото, в който е разположена документалната експозиция, посветена на живота и творческия път на Елин Пелин.

Битовата експозиция с оригинални предмети пресъздава обстановка от края на XIX – началото на XX в. и атмосферата, в която е отраснал и създал първите си произведения Елин Пелин. Уредена е стаята на писателя с негови лични вещи от времето, когато е бил учител в родното си село. Там се намира библиотеката с книги, които бащата и братята са носели вкъщи, леглото на Елин Пелин, работната маса, мастилницата и писалката му, вещи, свързани с ловуването. В тази стая писателят създава първите си известни разкази – „Ветрената мелница“, „Напаст божия“, „Изкушение“, „Гост“, „Пролетна измама“.

В преддверието на къщата са изложени два портрета – на бащата на Елин Пелин и най-сполучливият маслен портрет на писателя, дело на художника Сергей Ивойлов. В помещението, наречено „в кащи“, са подредени предмети от селския бит – водник, нощови, хурка с вретено, буталка за избиване на масло, миндери, огнището и др. Най-важната част от наредбата е иконостасът с икона на св. Мина, който е изработен саморъчно от бащата на писателя.

Освен къщата музей в имота се намират и широк двор с голям орех (връстник на Елин Пелин), плевня, превърната в битова приемна, навес, под който е събран селскостопански инвентар от онова време – кола с катраница, диканя, веялка, дървено рало и др.

От 7 декември 1987 г. музейната сбирка в с. Байлово е обявена за къща музей „Елин Пелин“ – филиал на Националния литературен музей. През годините се утвърждава като един от най-интересните и посещавани литературни обекти в национален мащаб.

Работно време: 

Работно време:
вторник – събота: 09:00  – 12:30 ч. и 14:00  – 18:00 ч.
Почивни дни:неделя и понеделник

Входни такси:
Редовен – 5 лв.
Намален – 3 лв.
Цена на беседа – 10 лв.

 

Контакти: 

Телефон за справки и записване: 0879 830 153

Сайт на Националния литературен музей, в който е и информацията за къща музей „Елин Пелин“: https://www.nlmuseum.bg/

Е-мейл: muzeielinpelin [hop] abv [bts] bg

Печатът ще се намира в къща музей „Елин Пелин“ – с. Байлово

Добави коментар

Btsbg.org © 2024 All rights reserved