Eтнографски ареален комплекс

Обект номер: 
86
Област и град: 
СМОЛЯНСКА ОБЛАСТ
Златоград

Златоград е разположен в Родопа планина – на предела между нейната централна и източна част. Градът се намира в живописна долина. На около 300 км от столицата ни София и на 70 км от международния курортен център Пампорово

и ски-център Чепеларе.

От самия център на града започва река Върбица, образувана от сливането на Голяма река и Малка река. Непосредствено край него, по билата на южните му ридове, преминава съвременната българо-гръцка граница. Златоград е най-южният български град. Административен център е на едноименна община.

Златоградският етнокултурен ареал е обитаван от хилядолетия. Самият град има многовековна история. За древното начало и историческия развой свидетелстват многобройните археологически обекти и културни паметници, обгърнати от романтичната омая на фолклорните предания и традиции. До днес са съхранени над сто паметника на културата. От възрожденския период е запазен и възстановен най-големият компактен архитектурен резерват в Родопите. Традиционните къщи впечатляват не само със своята белота и кръгли комини, но и със своеобразното съчетание на архитектурните си елементи. 
В традиционната духовна култура на Златоградския ареал е отразена богатата душевност на нейните създатели, като особено се откроява фолкрорът - в цялото му разнообразие.
Етнографският ареален комплекс - Златоград е уникален с динамичния показ на музейната експозиция е демонстрацията на традиционни трудови умения; с прилагания новаторски подход при експонирането на занаятчийските работилници; с разположението му всред квартал от архитектурни паметници на културата, обитавани целогодишно. 

Работно време: 

Работно време:
април - октомври: 9:00 - 12:00 ч. и 13:00 - 18:00 ч.
ноември - март: 9:00 - 12:00 ч. и 13:00 - 17:00 ч.
Вторник е почивен ден на кафето на пясък и тогава обедна почивка е от 12.00 до 14.00 часа.

Входни такси:
- възрастни - 4,00 лв.
- учащи, пенсионери и членове на БТС - 2,50 лв.
- семеен билет - 8,00 лв.
- комбиниран билет (за АЕ Музей и Музей Делю войвода), възрастни - 6,00 лв 
- комбиниран билет (за АЕ Музей и Музей Делю войвода), учащи, пенсионери и членове на БТС - 4,00 лв
- комбиниран семеен билет (за АЕ Музей и Музей Делю войвода) - 15,00 лв
- екскурзоводска беседа - 24,00 лв.

Карта: 

Добави коментар

Btsbg.org © 2024 All rights reserved