Природен феномен „Райско пръскало“

Обект номер: 
45б
Област и град: 
ПЛОВДИВСКА ОБЛАСТ
Калофер

Водопад „Райско пръскало“ – 124.5 м

Водопадът се намира в подножието на първенеца на Стара планина – връх Ботев, на територията на Национален парк „Централен Балкан“.

Райското пръскало се намира на 1700 м.н.в. в биосферния резерват Джендема, който е резерватът с най-голяма надморска височина в НП „Централен Балкан“, на мъничката рекичка Пръскалска в местността „Рая“ – живописна тераса обсипана с треви и цветя, на която извисява снага китната хижа „Рай“.

Пенливите води  на река Пръскалска тръгват от „Вечната снежна пряспа“, скътана в южния склон на връх Ботев.

От начало тече като бистър поток, който се носи над камъните, изминава около 500-600 метра югоизточно от върха и внезапно излиза на ръба на огромен вертикален гранитен откос, от който с грохот се хвърля надолу в бездната.

Това е водопадът „Райско пръскало“. Падащата вода се пръсва на хиляди сребърни капчици / от тук идва името – Пръскало / , и с все сила се удря в скалната основа на гранитната стена, отскача в страни, блести в различни цветове и водата отново се понася към главозамайващите пропасти на Южен Джендем. По-надолу река Пръскалска минава край сводестият отвор на пещера „Ханмаара“ / Дупка, Дом /. Под пещерата се слива с няколко планински потока и образува началото на Бяла река, която продължава да се спуска през страховитите теснини на Джендема.

На север са непристъпните отвесни скали, от които пада водата, сякаш се изливат от самото небе, а на юг са непристъпните пропасти на Южен Джендем. Суровата дива красота на водопада, грандиозните отвесни скали, божественото очарование на хижа Рай, примамливия хлад на пещерата Ханмаара и бълбукащия ад на Южен Джендем, са истинско предизвикателство за най-смелите любители на природата.

Водопадът е подходяща дестинация за походи, скално катерене, екотуризъм и за всички, които обичат планината и свежия планински въздух.

Независимо от това, че водопада и местността се посещават от хиляди туристи – зиме и лете, те са запазили непокътнат и чист облика си.

Водопад „Райско пръскало“ е обявено за природен феномен през 1965 година.

Работно време: 

Печатът се намира в хижа "Рай"

Контакти: 

ТД"Хайдут" - гр. Калофер

тел.: 0882966494

тел.: хижа "Рай" 02/49 10 007 

Добави коментар

Btsbg.org © 2024 All rights reserved