Архитектурен туристически комплекс „Старинно Карлово“

Обект номер: 
44б
Област и град: 
ПЛОВДИВСКА ОБЛАСТ
Карлово

Архитектурен туристически комплекс „Старинно Карлово“ е открит през 2014 година и включва 5 къщи, паметници на културата.

Къща „Бухалов хан“ е построена през 1850 година и някога е била хан, където търговци са отсядали да пренощуват. Къщата е с впечатляваща архитектура, автентично обзаведена и с уникалния дух на старото време. В малките уютни стаички са обособени занаятчийски ателиета, където майстори- занаятчии представят пред туристите тъкачество, плъстене на вълна, дърворезба, калоферска дантела и др. По-сръчните посетители имат възможност  да сътворят нещо сами. Предлага се кафе на пясък с  домашно приготвено сладко, ракия и ликьор от рози. Организират се workshop /работилнички за малки и големи – изработване на магнитчета и ключодържатели, изработване на сапунчета, боядисване на великденски яйца, изработване на мартенички, сурвачки  и др. Предлага се възможност ,който желае, да облече българска народна носия и да си направи снимка. Има данни, че Васил Левски е провеждал тук някои от революционните комитети. Към къщата има магазин за сувенири, където всеки може да открие подходящ подарък и спомен от Карлово. Ежегодно там се провеждат мартенски, великденски и коледни базари.

Гостоприемната „Патевата къща е къщата на цветята и билките. Тук могат да се научат интересни факти за лечебните билки и розопроизводството. На мини дестилерия може да се наблюдава извличането на различни етерични масла. Гостите могат да се включат в работилнички за изработване на лечебни мехлеми, бродерия и плетачество. Дегустира се билкова ракия и чай от рози. Обособена е и стая на царица Роза, с нейните рокли, трон и корона. Малките деца могат да облекат рокля, да се превърнат в малка мис Роза и да се снимат за спомен.

Къща „Райно Попович“ е къщата на учителя и книжовник Райно Попович. Тук всеки турист може да изработи сам уникално свидетелство на автентична печатарска преса от 19-ти век, да излее восъчен печат  и да си го надпише на кирилица или глаголица. В класната стая всеки  може да пише върху пясък, да чете, да рисува камъчета, да изработва картички.

Къща „Белия двор“ очарова не само с прекрасния си двор, но и с богатата си етнографска и художествена експозиция. Тук може да се рисува, моделира, да се усвояват различни живописни практики. Провеждат се различни демонстрации, обучения и школи.

„Патевата мааза“  Построена е през 1863 г. от Васил Патев, наследник на известния търговец на платове, клониални стоки и манифактура Патю Хаджиминчев. Служила е като склад и дюкян. Днес Патевата мааза работи като информационен център, където посетителите могат да получат информация за комплекс „Старинно Карлово”, както и за други забележителности в Карлово и региона. 

Къщите от Комплекс „Старинно Карлово“ непрекъснато се развиват и обогатяват  с нови, все по-разнообразни  атракции.  С всяка изминала година те привличат все повече туристи, голяма чест от тях се връщат повторно и всеки път откриват нещо различно, научават нови неща и се забавляват.

Работно време: 

Работно време:

Всеки ден от 9.00 до 17.00 часа

Без почивен ден.

 

Цени:

Входен билет за възрастен (за всяка къща) – 2.00 лв.

Входен билет за ученици, студенти и пенсионери (за всяка къща) – 1.00 лв.

Маршрутен билет за възрастен (4 къщи) – 7.00 лв.

Маршрутен билет за ученици, студенти и пенсионери (4 къщи) – 3.00 лв.

Беседа за индивидуални посетители (за всяка къща) – 3.00 лв.

Беседа за организирани групи (за всяка къща) – 8.00 лв.

Демонстрация от занаятчии/аниматори ( за групи по предварителна резервация във всяка къща) – 12.00 лв.

Workshops/работилнички – 2.00 – 5.00 лв.

 

 

Контакти: 

Адрес:

гр. Карлово, ул. „Васил Левски“ 31

 

Контакти:

+359 892 224 515

+359 894 471 760

+359 335 54 591

Email: tourizam_obshtinakarlovo [hop] abv [bts] bg

https://starinnokarlovo.com/

https://www.facebook.com/starinnokarlovo/

Добави коментар

Btsbg.org © 2023 All rights reserved